Beef Wellington – doskonała pieczeń wołowa w cieście francuskim

Czas przygotowania:

60 min

Czas gotowania:

60 min

Łączny czas:

2h

Ilość porcji:

Stopień trudności:

Typ kuchni:

Beef Wellington czyli polędwica wołowa idealna, soczysta, pełna smaku. Jeśli chce Wam się płakać ze szczęścia podczas jedzenia – wiedzcie, że to musi być polędwica Wellington.

To francuskie danie pięknie łączy wszystkie doskonałe składniki w wybitne danie. Polędwicę należy obsmażyć – tak, żeby zamknąć w niej wszystkie soki, następnie przyprawić solą, pieprzem i delikatną musztardą. Następnie owinięta jest warstwą grzybów i boczku, a całość zamknięta w cieście francuskim, które nie tylko tworzy ozdobę dania, ale zamyka wszystkie aromaty w środku.

A teraz krok po kroku – bo w tym daniu ważny jest każdy detal – to idealne danie na szczególne okazje i święta.

polędwica Wellington
Polędwica wołowa Wellington

Beef Wellington – składniki

  • 1 polędwica wołowa – najlepiej środkowa część (lub całość i zróbcie 2 rolady, o różnej grubości)
  • 200-300 gramów suszonych grzybów (namoczonych – a następnie podsmażonych i wysuszonych na patelni) – można dodać pieczarek, ale to nie będzie TO!
  • 20 cienkich plastrów boczku lub szynki szwardzwaldzkiej
  • spory arkusz ciasta francuskiego
  • 1 żółtko do wysmarowania ciasta
  • sól, pieprz, tymianek
  • kilka łyżek delikatnej musztardy
  • termometr do mięsa (żeby polędwica była taka jak lubicie)
polędwica zawinięta w ciasto
polędwica zawinięta w ciasto

Sos do polędwicy wołowej:

  • pół butelki czerwonego wina
  • patelnia po obsmażaniu polędwicy z resztkami mięsa
  • 10 łyżeczek cukru
  • sól i pieprz

Beef Wellington – przepis

  1. Polędwicę umyć i wytrzeć do sucha – odkroić głowę i ogon. Głowę zostawić na steki lub zamrozić, ogon też zamrozić lub można go użyć to mniejszej (chudszej wersji) Wellingtona.
  2. Środek polędwicy podsmażyć na odrobinie oleju, żeby zamknąć mięso z każdej strony. Patelni nie myć – przyda się do sosu.
    Mięso odłożyć na deskę, żeby wystygło i odpoczęło, oprószyć solidnie solą i pieprzem oraz posmarować cienką warstwą musztardy.
  3. Suszone grzyby namoczyć w gorącej wodzie a następnie bardzo drobno posiekać (można użyć malaksera). Następnie podsmażyć na odrobinie masła, doprawić solą, pieprzem i tymiankiem. Oczywiście można użyć świeżych grzybów – ważne żeby dokładnie pozbyć się nadmiaru wody – żeby pieczeń nie rozmiękła. Farsz grzybowy przestudzić.
  4. Rozłożyć na folii spożywczej ciasto francuskie, na nim rozłożyć boczek lub szynkę (patrz zdjęcie), następnie rozłożyć warstwę grzybów. Zostaje już tylko ułożenie królowej imprezy – polędwicy.
  5. Całość równo zawinąć, ciasto ponacinać płytko nożem – żeby powstał wzór (ciasta nie można przedziurawić!)
  6. Następnie posmarować żółtkiem jajka i oprószyć grubą solą.
  7. Pieczeń z wbitym termometrem wstawić do piekarnika nagrzanego do 190 stopni na około 30-35 minut. Warto obserwować termometr – my piekliśmy około 30 minut – pieczeń wyszła średnio-krwista.
  8. Do polędwicy polecam sos z czerwonego wina – na patelni po smażeniu mięsa wlejcie pół butelki czerwonego wytrawnego wina, redukować powoli – dodać około 10 łyżeczek cukru, dzięki któremu sos zgęstnieje. Doprawić solą i pieprzem do smaku.
  9. Polędwica Wellington – nie jest daniem tanim – jest za to jednym ze smaczniejszych dań jakie jadłam. Polecam ją na wyjątkowe okazję – wszyscy byliśmy zachwyceni, Wy też będziecie.
4.3/5 - (9 votes)
Karolina Kwiatkowska
Karolina Kwiatkowska

Cześć, jestem Karolina, z zawodu i zamiłowania jestem kucharzem. Na moim blogu chce z wami dzielić się wszystkimi, pysznymi przepisami, które tworzę na co dzień. Korzystajcie... i smacznego!

Artykuły: 2947

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *