Śledzie pod pierzynką z buraczkami

Czas przygotowania:

45 min.

Czas gotowania:

40 min.

Łączny czas:

1godz. 25 min.

Ilość porcji:

8

Stopień trudności:

łatwe

Typ kuchni:

Polska, Litewska

Śledzie pod pierzynką to danie proste i efektowne jednocześnie. Jest bardzo smaczne i delikatne, to jedno z wigilijnych dań, które przygotujecie w 20 minut. W moim śledziu pod pierzynką zawsze ląduje burak, który doskonale komponuje się ze śledziem łagodząc jego słony smak. Tym razem postanowiłam poeksperymentować z sosem – mianowicie zamiast samego ciężkiego majonezu użyłam gęstego jogurtu naturalnego pół na pół z majonezem – wyszło pysznie i lżej niż zwykle.

Śledzie pod pierzynką z buraczkami – składniki

  • pół kilograma matiasów
  • 4 ziemniaki
  • 3 marchewki
  • 2 cebule
  • 5 jajek na twardo
  • 5 ugotowanych buraków
  • natka pietruszki
  • 6 łyżek majonezu
  • gęsty jogurt naturalny
  • sól i pieprz

Śledzie pod pierzynką z buraczkami – przepis

  1. Śledzie umyć i w razie potrzeby wymoczyć w wodzie – smakujcie ich co jakiś czas, żeby dobrać odpowiedni smak. Ja lubię dosyć słone śledzie do tego dania, ponieważ są równoważone przez łagodne warzywa.
  2. Ugotować osobno buraki, ziemniaki i marchew do miękkości, a następnie zetrzeć na tarce o grubych oczkach.
  3. Cebulę drobno posiekać – można opłukać ją w zimnej wodzie – będzie smaczniejsza.
  4. Jajka ugotować na twardo i zetrzeć na tarce o grubych oczkach.
  5. Majonez wymieszać z jogurtem (możecie użyć samego majonezu, ale w połączaniu z jogurtem danie będzie lżejsze i smaczniejsze)
  6. Na dno naczynia ułożyć pokrojone śledzie, oprószyć je odrobiną pieprzu, posypać śledzie cebulą. Następnie położyć warstwę startych ziemniaków, które trzeba lekko osolić i oprószyć pieprzem – warstwę posmarować sosem, następnie buraki, marchew, znowu warstwa sosu. Warstwy można powtarzać jeśli macie wysokie naczynie – ważne żeby buraki ułożyć stosunkowo nisko – nie zabarwią nam dzięki temu całego dania.
  7. Na wierzch położyć warstwę jajek i posypać solidnie natką pietruszki (ja nie smaruję ostatniej warstwy sosem).
śledzie pod pierzynką
Śledzie pod pierzynką
3.8/5 - (19 votes)
Karolina Kwiatkowska
Karolina Kwiatkowska

Cześć, jestem Karolina, z zawodu i zamiłowania jestem kucharzem. Na moim blogu chce z wami dzielić się wszystkimi, pysznymi przepisami, które tworzę na co dzień. Korzystajcie... i smacznego!

Artykuły: 2947

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *