Carpaccio z surowego łososia

Czas przygotowania:

10 min

Czas gotowania:

1 godz. 20 min

Łączny czas:

1 godz. 20 min

Ilość porcji:

2

Stopień trudności:

łatwe

Typ kuchni:

Carpaccio z łososia to delikatna i elegancka przystawka. Banalnie prosta w przygotowaniu i bardzo smaczna. Uwielbiam je za smak, konsystencję i niepowtarzalny aromat.

Łososia warto zmrozić na 15 minut przed krojeniem, da się dzięki temu łatwo uzyskać cienkie plasterki ryby. Standardowe dodatki to sok z cytryny, oliwa i kapary.

Bagietka z masłem idealnie komponuje się z carpaccio z łososia, swoją chrupkością przełamuje gładką rybę.

Carpaccio z surowego łososia – składniki

  • 200 gramów surowego łososia
  • łyżka oliwy
  • łyżka soku z cytryny
  • łyżka kaparów
  • sól, pieprz
  • odrobina parmezanu (choć niekoniecznie)

Carpaccio z surowego łososia – przepis

  1. Łososia włożyć na 15 minut do zamrażalnika, następnie pokroić ostrym nożem na cienkie plasterki. Rozłożyć je na płasko na talerzu.
  2. Posolić odrobinę rybę i dodać szczyptę pieprzu.
  3. Skropić sokiem z cytryny i porozkładać kapary.
  4. Na koniec polać odrobiną oliwy z oliwek i opcjonalnie posypać wiórkami parmezanu.
  5. Podawać z przypieczoną bagietką z odrobiną masła lub świeżą bułką pszenną. Do carpaccio z łososia doskonale pasuje kieliszek zimnego, białego wytrawnego wina.

Nie przesadźcie z sokiem z cytryny bo mięso ryby się zetnie – a tego nie chcemy. Cytryna ma podkreślić świeżość dania, ale absolutnie nie może być jej za dużo.

Polecam to danie na lekką kolację czy przekąskę – moi goście je uwielbiają. Niewątpliwą zaletą jest też czas przygotowania – 10 minut i gotowe:)

3.7/5 - (4 votes)
Karolina Kwiatkowska
Karolina Kwiatkowska

Cześć, jestem Karolina, z zawodu i zamiłowania jestem kucharzem. Na moim blogu chce z wami dzielić się wszystkimi, pysznymi przepisami, które tworzę na co dzień. Korzystajcie... i smacznego!

Artykuły: 2874

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *