Tatar z surowego łososia

Czas przygotowania:

20 min

Czas gotowania:

-

Łączny czas:

20 min

Ilość porcji:

Stopień trudności:

Typ kuchni:

międzynarodowa

Tatar z łososia czyli jak wyczarować pyszne danie z surowej ryby i podstawowych przypraw. Bardzo lubię łososia – najbardziej na surowo czyli w sushi lub właśnie w postaci tatara – ma bardzo przyjemny aromat i konsystencję. Żeby tatar ładnie wyglądał posiekajcie go nożem – nie mielcie tego delikatnego mięsa w maszynce. Dodajcie soli, pieprzu, cytryny i oliwy. Zazwyczaj dodaję kapary, ale tym razem ich nie miałam. Jeśli chcecie mieć tatar w japońskim stylu dodajcie sos sojowy Kikkoman i odrobinę sosu chilli sriracha – właśnie w ten sposób przygotowuję sushi gunkan.

Tatar z surowego łososia – składniki

  • świeży surowy łosoś
  • oliwa z oliwek
  • sól
  • pieprz
  • cytryna

Tatar z surowego łososia – przepis

  1. Ostrym nożem pokroić łososia w drobną kostkę, następnie dodać soli i pieprzu oraz odrobinę oliwy.
  2. Jeśli chcecie, żeby tatar stał się jeszcze bardziej kremowy możecie użyć żółtka jajka, ja wolę lekki tatar z łososia i używam tylko oliwy.
  3. Tuż przed podaniem skrapiam tatar cytryną – uważajcie, żeby nie przesadzić z jej ilością bo ryba się zetnie od kwasu – a przecież robimy tatar a nie ceviche.

Do tatara  z łososia doskonale pasują kapary – jeśli ich użyjecie nie przesadźcie z solą – kapary mają jej w sobie dużo. Ja dodałam odrobinę koperku, który pięknie pachnie i czyni tatar z łososie jeszcze bardziej delikatnym. Uwielbiam świeżą bułkę z masłem a na niej grubą warstwę tatara z łososia.

4.2/5 - (8 votes)
Karolina Kwiatkowska
Karolina Kwiatkowska

Cześć, jestem Karolina, z zawodu i zamiłowania jestem kucharzem. Na moim blogu chce z wami dzielić się wszystkimi, pysznymi przepisami, które tworzę na co dzień. Korzystajcie... i smacznego!

Artykuły: 2947

2 komentarze

  1. Serdecznie dziekuje za inspirujące przepisy. Wczoraj na wigilijne spotkanie z przyjaciółmi zrobiłam tatar sledziowy po węgiersku i paszteciki i to były dwa hity! Zostałam okrzyknieta najlepsza kucharka imprezy:) a dodam, ze ja nawet nie lubię gotować. Poprostu te potrawy tak swietnie sie komponują smakowo, ze nawet początkujący (leniwy) kucharz, odniesie sukces kulinarny:)

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *