Kotlety z łososia

Czas przygotowania:

20 min

Czas gotowania:

20 min

Łączny czas:

40 min

Ilość porcji:

4-5

Stopień trudności:

łatwy

Typ kuchni:

międzynarodowa, polska

Kotlety z łososia – składniki

  • 500g filetu z łososia
  • 1 jajko
  • 1/2 szklanki bułki tartej
  • 1/4 szklanki posiekanej natki pietruszki
  • 1/4 szklanki posiekanej cebuli
  • 1 ząbek czosnku, przeciśnięty przez praskę
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1 łyżeczka startej skórki z cytryny
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1/4 łyżeczki pieprzu
  • olej roślinny do smażenia

Kotlety z łososia – przepis krok po kroku

  1. W misce wymieszaj filet z łososia, jajko, bułkę tartą, natkę pietruszki, cebulę, czosnek, sok z cytryny, startą skórkę z cytryny, sól i pieprz. Dokładnie wymieszaj, aż składniki się połączą.
  2. Formuj kotlety z mieszanki, około 2-3 łyżki na kotlet. Możesz lekko spłaszczyć je dłonią, aby uzyskać równą grubość.
  3. W dużym rondlu rozgrzej olej roślinny na średnim ogniu.
  4. Smaż kotlety z łososia po 3-4 minuty z każdej strony, aż staną się złote i chrupiące.
  5. Przełóż kotlety na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu.
  6. Podawaj gorące kotlety z łososia z ulubionymi dodatkami, na przykład z ziemniakami lub sałatką.
Rate this post
Karolina Kwiatkowska
Karolina Kwiatkowska

Cześć, jestem Karolina, z zawodu i zamiłowania jestem kucharzem. Na moim blogu chce z wami dzielić się wszystkimi, pysznymi przepisami, które tworzę na co dzień. Korzystajcie... i smacznego!

Artykuły: 2796

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *