Sałatka na grilla
Czas przygotowania:
10 min
Czas gotowania:
1 godz. 20 min
Łączny czas:
1 godz. 20 min
Ilość porcji:
Stopień trudności:
Typ kuchni:
Sałatka na grilla – składniki
- 1 główka sałaty lodowej
- 1 ogórek
- 1 czerwona papryka
- 1 żółta papryka
- 1 cebula
- 200g sera feta
- 1/4 szklanki oliwy z oliwek
- 2 łyżki soku z cytryny
- 1 łyżeczka suszonego oregano
- Sól i pieprz do smaku
- Opcjonalnie: 1/2 szklanki czarnych oliwek
Sałatka na grilla – przepis krok po kroku
- Przygotuj grill i rozgrzej go do średniego ognia.
- Opłucz sałatę, ogórka, papryki i cebulę. Pokrój sałatę na kawałki, ogórka w plastry, papryki w paski, a cebulę w cienkie plasterki.
- Na grillu grilluj papryki i cebulę przez około 5-7 minut, aż staną się miękkie i lekko zrumienione. Przełóż je do miski.
- Na grillu grilluj plastry ogórka przez około 2-3 minuty z każdej strony, aż będą delikatnie zgrillowane. Przełóż je do miski z paprykami i cebulą.
- Na grillu grilluj plastry sera feta przez około 1-2 minuty z każdej strony, aż staną się lekko zrumienione. Przełóż je do miski z pozostałymi składnikami.
- W osobnej misce wymieszaj oliwę z oliwek, sok z cytryny, oregano, sól i pieprz.
- Do miski z grillowanymi składnikami dodaj sałatę i czarne oliwki (jeśli używasz). Polej wszystko przygotowanym dressingiem i delikatnie wymieszaj.
- Podawaj od razu, aby cieszyć się smakiem świeżych składników i aromatem grilla.