Naleśniki z musem jabłkowym

Czas przygotowania:

10 min

Czas gotowania:

1 godz. 20 min

Łączny czas:

1 godz. 20 min

Ilość porcji:

Stopień trudności:

Typ kuchni:

Naleśniki z musem jabłkowym – składniki

  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 2 jajka
  • 1 szklanka mleka
  • 2 łyżki cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • olej do smażenia
  • 2 jabłka
  • 2 łyżki cukru
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • sok z połowy cytryny

Naleśniki z musem jabłkowym – przepis krok po kroku

  1. W misce wymieszaj mąkę, jajka, mleko, cukier, proszek do pieczenia i szczyptę soli, aż powstanie jednolite ciasto.
  2. Rozgrzej patelnię i posmaruj ją odrobiną oleju.
  3. Na rozgrzaną patelnię wlej porcję ciasta, rozprowadź je równomiernie po całej powierzchni patelni i smaż na średnim ogniu przez około 2-3 minuty, aż spód naleśnika się zrumieni.
  4. Delikatnie odwróć naleśnik i smaż go jeszcze przez około 1-2 minuty, aż druga strona również się zrumieni.
  5. Przełóż usmażone naleśniki na talerz i przykryj, aby się nie wystudziły.
  6. Obierz jabłka, usuń gniazda nasienne i pokrój je w kostkę.
  7. W rondelku podgrzej sok z cytryny, cukier i cynamon.
  8. Dodaj pokrojone jabłka do rondelka i gotuj na małym ogniu przez około 10 minut, aż jabłka zmiękną i powstanie mus jabłkowy.
  9. Nałóż porcję musu jabłkowego na środek każdego naleśnika, zwiń je w ruloniki i podawaj od razu.
Rate this post
Karolina Kwiatkowska
Karolina Kwiatkowska

Cześć, jestem Karolina, z zawodu i zamiłowania jestem kucharzem. Na moim blogu chce z wami dzielić się wszystkimi, pysznymi przepisami, które tworzę na co dzień. Korzystajcie... i smacznego!

Artykuły: 2874

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *