Czekoladowy torcik z truskawkami w galaretce

Czas przygotowania:

Czas gotowania:

Łączny czas:

Ilość porcji:

Stopień trudności:

Typ kuchni:




Czekoladowy torcik z truskawkami w galaretce


Czekoladowy torcik z truskawkami w galaretce

Czekoladowy torcik z truskawkami w galaretce – składniki

  • 200g ciemnej czekolady
  • 150g masła
  • 150g cukru
  • 4 jajka
  • 150g mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 250g truskawek
  • 1 opakowanie galaretki truskawkowej
  • 250ml wrzącej wody

Czekoladowy torcik z truskawkami w galaretce – przepis krok po kroku

  1. Rozpuść czekoladę w kąpieli wodnej lub w mikrofalówce.
  2. W osobnym naczyniu rozpuść masło.
  3. W misce wymieszaj cukier, jajka, mąkę i proszek do pieczenia.
  4. Dodaj rozpuszczone masło i rozpuszczoną czekoladę do miski z resztą składników. Dokładnie wymieszaj.
  5. Przełóż ciasto do formy do pieczenia wyłożonej papierem do pieczenia.
  6. Piecz w nagrzanym piekarniku w temperaturze 180°C przez około 30-35 minut.
  7. Po upieczeniu, wyjmij ciasto z formy i pozostaw do ostygnięcia.
  8. W międzyczasie, umyj i pokrój truskawki na plasterki.
  9. Przygotuj galaretkę truskawkową, rozpuszczając ją w wrzącej wodzie zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
  10. Na ostudzonej warstwie czekoladowego torcika ułóż plasterki truskawek.
  11. Delikatnie zalej truskawki rozpuszczoną galaretką.
  12. Umieść torcik w lodówce i pozostaw do stężenia galaretki, zazwyczaj około 2-3 godzin.
  13. Podawaj schłodzony Czekoladowy torcik z truskawkami w galaretce.


Rate this post
Karolina Kwiatkowska
Karolina Kwiatkowska

Cześć, jestem Karolina, z zawodu i zamiłowania jestem kucharzem. Na moim blogu chce z wami dzielić się wszystkimi, pysznymi przepisami, które tworzę na co dzień. Korzystajcie... i smacznego!

Artykuły: 2874

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *