Ciasteczka na Święta
Czas przygotowania:
Czas gotowania:
Łączny czas:
Ilość porcji:
Stopień trudności:
Typ kuchni:
Ciasteczka na Święta
Ciasteczka na Święta – składniki
- 250g masła (lub margaryny)
- 1 szklanka cukru
- 2 jajka
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
- 4 szklanki mąki pszennej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- szczypta soli
- posypka cukrowa lub kolorowe posypki (opcjonalnie)
Ciasteczka na Święta – przepis krok po kroku
- W dużym naczyniu wymieszaj masło (lub margarynę) i cukier, aż uzyskasz jednolitą masę.
- Dodaj jajka i ekstrakt waniliowy, kontynuując mieszanie, aż składniki się połączą.
- W osobnym naczyniu wymieszaj mąkę, proszek do pieczenia i sól.
- Stopniowo dodawaj suchą mieszankę do mokrych składników, mieszając, aż powstanie elastyczne ciasto.
- Zawinięte w folię spożywczą, umieść ciasto w lodówce na co najmniej 1 godzinę.
- Przed nagrzaniem piekarnika do 180°C, wyjmij ciasto z lodówki i pozostaw na kilka minut, aby się rozgrzało.
- Na lekko oprószonej mąką powierzchni rozwałkuj ciasto na grubość około 0,5 cm.
- Wytnij ciasteczka za pomocą foremek w różnych kształtach, takich jak gwiazdki, choinki czy dzwoneczki.
- Ułóż ciasteczka na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
- Jeśli chcesz, posyp ciasteczka cukrową posypką lub kolorowymi posypkami.
- Piecz ciasteczka w nagrzanym piekarniku przez około 10-12 minut, aż lekko się zrumienią.
- Wyjmij ciasteczka z piekarnika i pozostaw do ostygnięcia na blasze.
- Po ostudzeniu przechowuj ciasteczka w szczelnie zamkniętym pojemniku.
Teraz możesz cieszyć się pysznymi Ciasteczkami na Święta! Smacznego!