Kawa z jajkiem i bitą śmietaną

Czas przygotowania:

Czas gotowania:

Łączny czas:

Ilość porcji:

Stopień trudności:

Typ kuchni:




Kawa z jajkiem i bitą śmietaną


Kawa z jajkiem i bitą śmietaną

Kawa z jajkiem i bitą śmietaną – składniki

  • 2 łyżki kawy rozpuszczalnej
  • 1 szklanka wrzącej wody
  • 1 jajko
  • 2 łyżki cukru
  • 1/2 szklanki śmietanki kremówki
  • opcjonalnie: kakao do posypania

Kawa z jajkiem i bitą śmietaną – przepis krok po kroku

  1. W małej misce rozpuść kawę w wrzącej wodzie, mieszając aż do rozpuszczenia się kawy.
  2. Oddziel białko od żółtka jajka. Białko przełóż do miski i ubij na sztywną pianę.
  3. Do żółtka dodaj cukier i ubij mikserem na puszystą masę.
  4. Dodaj rozpuszczoną kawę do masy z żółtkiem i cukrem, dokładnie wymieszaj.
  5. Delikatnie dodaj ubite białko do masy kawowej, delikatnie mieszając łyżką.
  6. W osobnej misce ubij śmietankę kremówkę na sztywno.
  7. Do filiżanek lub szklanek wlej przygotowaną kawę z jajkiem, a następnie na wierzch dodaj bitą śmietanę.
  8. Jeśli chcesz, posyp kawę z jajkiem i bitą śmietaną odrobiną kakao.
  9. Podawaj od razu, aby cieszyć się smakiem kawy z jajkiem i bitą śmietaną.

Teraz możesz cieszyć się pyszną i aromatyczną kawą z jajkiem i bitą śmietaną. Smacznego!


Rate this post
Karolina Kwiatkowska
Karolina Kwiatkowska

Cześć, jestem Karolina, z zawodu i zamiłowania jestem kucharzem. Na moim blogu chce z wami dzielić się wszystkimi, pysznymi przepisami, które tworzę na co dzień. Korzystajcie... i smacznego!

Artykuły: 2874

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *