Tort czekoladowy z wiśniami i bitą śmietaną

Czas przygotowania:

30 min.

Czas gotowania:

0

Łączny czas:

30 min

Ilość porcji:

12-14

Stopień trudności:

łatwe

Typ kuchni:

Międzynarodowa

Tort z bitą śmietaną przepis na bardzo prosty, ekspresowy tort z czekoladowym biszkoptem, wiśniami i odrobiną wiśniówki. Tort przygotujecie w 30 minut – jeśli tak jak ja użyjecie gotowego biszkoptu. Pewnie następnym razem postaram się upiec biszkopt samodzielnie – ale tego dnia musiałam zjeść tort NATYCHMIAST 😉

Tort czekoladowy z wiśniami i bitą śmietaną – składniki

  • 1 opakowanie 3 warstwowego, czekoladowego biszkoptu
  • 1 słoik wiśni w kompocie (wiśnie + kompot do nasączania ciasta)
  • 100 ml wiśniówki lub kirszu
  • 500 ml śmietany kremówki
  • 1 łyżka żelatyny
  • 2-3 łyżki cukru pudru
  • 2 tabliczki gorzkiej czekolady
  • łyżeczka masła

Tort czekoladowy z wiśniami i bitą śmietaną – przepis

  1. Filiżankę kompotu wymieszać za 100 ml wiśniówki.
  2. Śmietanę ubić z cukrem pudrem i żelatyną rozpuszczoną w kilku łyżkach ciepłej wody. Wstawić do lodówki.
  3. Czekoladę (1,5 tabliczki) roztopić w kąpieli wodnej z łyżeczką masła.
  4. Biszkopt nasączyć ponczem z kompotu i wiśniówki, następnie posypać go wiśniami z kompotu (można je również uprzednio namoczyć w wiśnióweczce). Następnie obłożyć warstwą gęstej, bitej śmietany, przykryć biszkoptem i powtórzyć czynność: poncz, wiśnie, śmietana…
  5. Przykryć tort ostatnią warstwą biszkoptu. Polać solidnie roztopioną śmietaną. Gdy czekolada lekko przestygnie można posypać tort tartymi wiórkami czekoladowymi.
  6. Poczekać aż całość zastygnie (najlepiej zostawić tort na noc w lodówce – tylko kto by to wytrzymał…)
  7. Czekolada na wierzchu będzie chrupiąca, pod nią znajdziecie delikatną chmurę bitej śmietany, która doskonale kontrastuje z pijanymi wisienkami.
  8. Lekki, wytrawny i przede wszystkim ekspresowy tort czekoladowy z bitą śmietaną i wiśniami gotowy.

tort z bitą śmietaną

4/5 - (4 votes)
Karolina Kwiatkowska
Karolina Kwiatkowska

Cześć, jestem Karolina, z zawodu i zamiłowania jestem kucharzem. Na moim blogu chce z wami dzielić się wszystkimi, pysznymi przepisami, które tworzę na co dzień. Korzystajcie... i smacznego!

Artykuły: 2798

Jeden komentarz

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *