Zupa jarzynowa ze śmietaną

Czas przygotowania:

10 min

Czas gotowania:

1 godz. 20 min

Łączny czas:

1 godz. 20 min

Ilość porcji:

6

Stopień trudności:

łatwe

Typ kuchni:

Zupa jarzynowa przepis na idealną, przepyszną jarzynową zupę. Ja gotuję jarzynową na bulionie z włoszczyzny – nie dodaję mięsa, jarzynowa powinna być lekka i zdrowa. Mamy też rodzinny sekret tej wspaniałej zupy – jest nim cząber, dodany koniecznie pod sam koniec gotowania – to on dodaje głębi smaku i piękny zapach. Do podania warto posypać ją solidną szczyptą koperku, który doda świeżości.

Zupa jarzynowa – składniki

  • Dorodna włoszczyzna: marchew, por, seler, pietruszka
  • 2 ziemniaki
  • szklanka zielonej fasolki
  • garść brukselki
  • 1 mały kalafior (opcjonalnie mrożony)
  • sól, pieprz, liść laurowy, ziele angielskie, (opcjonalnie warzywna kostka rosołowa lub vegeta)
  • suszony cząber (sekret pysznej jarzynowej)
  • 18% słodka śmietanka – do smaku

Zupa jarzynowa – przepis

  1. Włoszczyznę umyć i obrać, następnie zalać zimną wodą z liściem laurowym i zielem angielskim. Po około 20 minutach dodać pokrojone w kostkę ziemniaki. Ugotować warzywa do miękkości, następnie posolić.
  2. Ugotowane warzywa: marchew, seler, por i pietruszkę pokroić w kostkę.
  3. W zależności od tego czy dysponujecie warzywami świeżymi czy mrożonymi zmienia się czas gotowania – te mrożone zazwyczaj są miękkie po 5-7 minutach gotowania świeże muszą gotować się nieco dłużej.
  4. Dodać brukselkę, kalafiora i zieloną fasolkę. Pogotować około 5 minut.
  5. Dodać sól, pieprz ewentualnie kostki rosołowe do smaku, następnie wsypać łyżeczkę suszonego cząbru. Gdy warzywa będą miękkie (błagam nie rozgotujcie ich) należy zdjąć zupę z ognia i doprawić śmietanką.
  6. Wymieszać, solidnie oprószyć koprem i jeść z apetytem, gdyż zupa jarzynowa to witaminowa bomba. Jeśli chcecie przygotować pyszną jarzynową na szybko możecie użyć mieszanek mrożonych warzyw – ważne jest, żeby ich nie rozgotować i koniecznie dobrze doprawić.
4.7/5 - (6 votes)
Karolina Kwiatkowska
Karolina Kwiatkowska

Cześć, jestem Karolina, z zawodu i zamiłowania jestem kucharzem. Na moim blogu chce z wami dzielić się wszystkimi, pysznymi przepisami, które tworzę na co dzień. Korzystajcie... i smacznego!

Artykuły: 2874

Jeden komentarz

  1. Ale dałam plamę rozgotowałam całą zupę jarzynowa. Starałam sie bardzo, ale nie udało sie. W dodatku ugotowałam ją na mięsie, bo zamierzałam robić rosol. Nic nie szkodzi. Zmiksowałam i wyszła bardzo fajna papka dla niemowlaka. Nastepnym razem na pewno uda się

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *