Zupa serowa z grzankami z serków topionych

Czas przygotowania:

10 min

Czas gotowania:

30 min

Łączny czas:

1 godz. 20 min

Ilość porcji:

4

Stopień trudności:

średni

Typ kuchni:

międzynarodowa

Zupa serowa to doskonała zupa, którą przygotujecie w mniej więcej 20 minut. Dzięki dodaniu boczku i cebuli zyska głębię smaku, dzięki pieczarkom delikatności a za sprawą dużej ilości sera bardzo delikatną konsystencję.

Zupa serowa z grzankami z serków topionych – składniki

  • 3 trójkąciki topionego sera
  • 60 gramów żółtego sera – najlepiej ementalera
  • 100 ml śmietany 36%
  • 100 gramów wędzonego surowego boczku
  • 1 spora cebula
  • 200 gramów pieczarek
  • zielone pędy dymki
  • bulion lub kostka rosołowa
  • sól
  • pieprz
  • kurkuma – dla podkreślenia pięknego koloru
  • odrobina gałki muszkatołowej
  • świeży tymianek
  • łyżka mąki
  • 3 łyżki stołowe mleka
  • oliwa z oliwek
  • grzanki – najlepiej czosnkowo – tymiankowe

Zupa serowa z grzankami z serków topionych – przepis

  1. Podsmażamy boczek na oliwie z oliwek, jak lekko się zarumieni dodajemy drobno posiekaną cebulkę a następnie cienkie plasterki pieczarek smażymy do delikatnego zrumienienia.
  2. W międzyczasie gotujemy wodę z kostką rosołową (około litra) lub bulion – oczywiście polecam bulion – ale zupa serowa ma być szybka więc kostka rosołowa może spokojnie wystarczyć.
  3. W osobnym garnku rozpuszczam żółty ser w odrobinie mleka – gdy stanie się płynny dodaję łyżkę mąki i śmietanę 36% – utrzymuję miksturę w płynnym stanie – dodam ją na koniec do całej zupy – wyśmienicie ją zagęści.
  4. Do bulionu dodaję boczek, cebulę i pieczarki – zupa serowa zaczyna być gotowa, następnie dodaję serki topione, sól, pieprz, gałkę muszkatołową i tymianek.
  5. Gdy serki topione się rozpuszczą, zdejmuję zupę z ognia i dodaję płynny żółty ser ze śmietaną.
  6. Intensywnie mieszam i ponownie podgrzewam zupę. Dodaję szczypior i grzanki – chleb smażony na patelni z czosnkiem i tymiankiem.
  7. Do ozdoby gałązka świeżego tymianku, odrobina gałki i możemy jeść tę wybitną zupę.
3.3/5 - (9 votes)
Karolina Kwiatkowska
Karolina Kwiatkowska

Cześć, jestem Karolina, z zawodu i zamiłowania jestem kucharzem. Na moim blogu chce z wami dzielić się wszystkimi, pysznymi przepisami, które tworzę na co dzień. Korzystajcie... i smacznego!

Artykuły: 2796

Jeden komentarz

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *