Tort bezowy (beza Pavlova) z owocami i bitą śmietaną

Czas przygotowania:

10 min

Czas gotowania:

1 godz. 20 min

Łączny czas:

1 godz. 20 min

Ilość porcji:

Stopień trudności:

Typ kuchni:

Tort bezowy – tort pavlova a właściwie primabaleriny Pawłowej to chyba mój ulubiony deser. Beza jest bardzo słodka, ale przełamuję ją prawie niesłodzoną śmietaną i owocami. Myślałam, że beza to deser prosty, ale prawda okazała się zgoła inna – należy wykazać się sporą cierpliwością przygotowując ten deser, warto uzbroić się w cierpliwość bo nic nie równa się delikatnym, słodkim bezom, lekko ciągnącym się w środku i jakże pięknie wyglądającym.

Tort bezowy (beza Pavlova) – składniki

Składniki na 2 torty – czyli 2 około 20 cm bezy – możecie przykryć tort jedną z warstw, ale ja polecam po prostu bitą śmietanę i owoce na wierzch. Możecie też zrobić kilkanaście mniejszych ciasteczek – pojedyncze porcje do zjedzenia.

  • 4 białka z jaj
  • 200 gramów cukru
  • jedna płaska łyżka mąki ziemniaczanej
  • łyżka białego octu winnego lub soku z cytryny

Dodatki:

  • ubita na sztywno 30% śmietana i dowolne owoce, ja polecam porzeczki i maliny

Tort bezowy (beza Pavlova) – przepis

  1. Dokładnie oddzielone białka włożyć do suchej miski i ubić na sztywną pianę. Nie używajcie jajek prosto z lodówki – białka w temperaturze pokojowej łatwiej jest ubić.
  2. Gdy piana będzie ubita zacznijcie dosypywać cukier – po łyżce i ubijajcie. Nie martwice się, to nie śmietana – możecie dosypywać cukier powoli nie obawiając się, że zaraz zrobi się masło.
  3. Gdy dosypiecie już stopniowo cały cukier dodajcie do białek odrobinę mąki ziemniaczanej i łyżkę octu winnego lub soku z cytryny.
  4. Masę należy ubijać aż stanie się bardzo gęsta i mieniąca lekko perłową poświatą.
  5. Piekarnik rozgrzać do 180 stopni i wstawić do niego bezy – czyli białka rozłożone na papierze do pieczenia. Natychmiast skręcić temperaturę do 130 stopni.
  6. W zależności od tego czy pieczecie małe bezy czy spory tort zmienia się długość pieczenia – małe bezy – wielkości sadzonego jajko będą gotowe po około 2 godzinach.
  7. Duży i wysoki spód do tortu potrzebuje około 3 godzin powolnego pieczenia w 130 stopniach.
  8. Każdy piekarnik jest nieco inny – polecam sprawdzanie bez drewnianym patyczkiem i wyczucie stopnia wypieczenia.
  9. Delikatnie wyciągamy bezy z piekarnika i czekamy aż wystygną, następnie kładziemy na nie 30% ubitą słodką śmietankę i świeże umyte owoce.

Pozostaje słynne pytanie jak jeść bezę -oczywiście szczerze polecam jeść rękoma i w pełni rozkoszować się tym cudownym, delikatnym i świeżym deserem.

3.3/5 - (12 votes)
Karolina Kwiatkowska
Karolina Kwiatkowska

Cześć, jestem Karolina, z zawodu i zamiłowania jestem kucharzem. Na moim blogu chce z wami dzielić się wszystkimi, pysznymi przepisami, które tworzę na co dzień. Korzystajcie... i smacznego!

Artykuły: 2796

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *