Muffinki z owocami na maślance

Czas przygotowania:

15 min.

Czas gotowania:

15 - 20 min

Łączny czas:

30 min.

Ilość porcji:

8

Stopień trudności:

łatwe

Typ kuchni:

Międzynarodowa

Muffinki na maślance są delikatne i lekkie, do tego świeże owoce i powstaje prosty, doskonały deser. Aksamitne babeczki są bardzo łatwe do przygotowania bez miksera. Wystarczy łyżka, foremki i garnek do rozpuszczania płynnych składników. Całość wymieszać i piec około 15 – 20 minut, trzeba sprawdzić drewnianym patyczkiem czy są suche.

Jeśli chcecie jeszcze bardziej wzbogacić wrażenia smakowe i kaloryczne proponuję prosty krem z mascarpone, cukrem pudrem i odrobiną wanilii.

Muffinki z owocami na maślance – składniki

  • 1 szklanka mąki pszennej
  • pół szklanki cukru pudru (lub drobnego cukru – będzie łatwiej wymieszać)
  • pół łyżeczki sody
  • pół łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3 łyżki roztopionego masła
  • 1 jajko
  • pół szklanki maślanki
  • garść świeżych owoców: jagody, maliny lub borówki (mogą być mrożone)

Prosty krem do babeczek:

  • 200 gramów serka mascarpone, 3 łyżki cukru pudru, nasiona z połowy laski wanilii

Muffinki z owocami na maślance – przepis

  1. Masło rozpuścić na małym gazie, lekko je przestudzić, a następnie dodać jajko i maślankę – całość wymieszać.
  2. Suche składniki wymieszać: cukier, mąkę, sodę i proszek do pieczenia dokładnie połączyć, następnie dolać do nich maślano-maślankową masę. Całość wymieszać.
  3. Owoce umyć i dosypać do masy.
  4. Piekarnik rozgrzać do 200 stopni.
  5. Foremki do babeczek lub kokilki wyłożyć papierowymi foremkami, które następnie należy wypełnić ciastową masą – mniej więcej do 2/3 wysokości (pamiętajcie proszek do pieczenia i soda sprawią, że ciasto wyrośnie).
  6. Wstawić babeczki do rozgrzanego piekarnika i piec około 15-20 minut, babeczki powinny być lekko rumiane, ale jednocześnie wilgotne. Sprawdźcie drewnianym patykiem czy upiekły się w środku.
  7. Do owocowych muffinków doskonale pasuje krem z ubitego serka mascarpone z wanilią i cukrem pudrem. Wystarczy dobrze wymieszać składniki i przenieść krem do szprycy lub rękawa cukierniczego. Dekorowanie babeczek to chyba najprzyjemniejsza robota cukiernicza.

babeczka owocowa z maślanką

delikatne muffinki

4.2/5 - (4 votes)
Karolina Kwiatkowska
Karolina Kwiatkowska

Cześć, jestem Karolina, z zawodu i zamiłowania jestem kucharzem. Na moim blogu chce z wami dzielić się wszystkimi, pysznymi przepisami, które tworzę na co dzień. Korzystajcie... i smacznego!

Artykuły: 2798

2 komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *