Ciasto z kisielem
Czas przygotowania:
Czas gotowania:
Łączny czas:
Ilość porcji:
Stopień trudności:
Typ kuchni:
Ciasto z kisielem to pyszne i kolorowe ciasto, które z pewnością zachwyci Twoje podniebienie. Jest to idealne danie na letnie przyjęcia lub jako deser dla całej rodziny. Przygotowanie tego ciasta jest proste i nie wymaga wielu składników. Spróbuj tego przepisu i delektuj się smakiem Ciasta z kisielem!
Ciasto z kisielem – składniki
- 1 opakowanie biszkoptów
- 500 ml śmietany kremówki
- 1 opakowanie galaretki o smaku owocowym (np. truskawkowej)
- 2 szklanki wrzącej wody
- Owoce do dekoracji (np. truskawki, maliny)
Ciasto z kisielem – przepis krok po kroku
- Przygotuj galaretkę, zgodnie z instrukcjami na opakowaniu, używając 2 szklanek wrzącej wody. Odstaw do ostygnięcia.
- W międzyczasie ubij śmietanę kremówkę na sztywno.
- Przygotuj formę do ciasta, wyłożoną folią spożywczą lub papierem do pieczenia.
- Na dnie formy ułóż warstwę biszkoptów.
- Na biszkoptach równomiernie rozprowadź ubitą śmietanę.
- Gdy galaretka zacznie tężeć, ale jeszcze nie jest całkowicie stała, delikatnie wlej ją na śmietanę, równomiernie rozprowadzając po całej powierzchni.
- Wstaw ciasto do lodówki i pozostaw je tam na kilka godzin, aż galaretka całkowicie stężeje.
- Przed podaniem, udekoruj ciasto świeżymi owocami, takimi jak truskawki lub maliny.
- Podawaj Ciasto z kisielem schłodzone i ciesz się jego wyjątkowym smakiem!
Teraz wiesz, jak przygotować pyszne Ciasto z kisielem. To proste danie z pewnością zachwyci Twoich gości i sprawi, że będą chcieli więcej. Smacznego!