Ciasto 3 Bit

Czas przygotowania:

20 min

Czas gotowania:

2 godz. 00 min

Łączny czas:

2 godz. 20 min

Ilość porcji:

Stopień trudności:

łatwe

Typ kuchni:

międzynarodowa

Ciasto 3 Bit – składniki

  • 200g herbatników
  • 100g masła (lub margaryny)
  • 1 puszka mleka skondensowanego słodzonego
  • 200g czekolady mlecznej
  • 200g bitej śmietany
  • opcjonalnie: posypka kokosowa lub posiekane orzechy

Ciasto 3 Bit – przepis krok po kroku

  1. Rozgnieć herbatniki w misce lub umieść je w woreczku i rozkrusz je wałkiem do ciasta.
  2. W garnku rozpuść masło (lub margarynę) i dodaj rozgniecione herbatniki. Dokładnie wymieszaj, aż składniki się połączą.
  3. Przygotuj tortownicę o średnicy 24 cm. Wyłóż dno tortownicy papierem do pieczenia.
  4. Przełóż masę z herbatników do tortownicy i równomiernie rozprowadź po dnie, tworząc spód ciasta.
  5. W garnku na małym ogniu podgrzewaj mleko skondensowane, dodaj czekoladę mleczną i mieszaj, aż czekolada się rozpuści i składniki się połączą. Odstaw do ostygnięcia.
  6. Na spód ciasta wlej ostudzoną masę czekoladową.
  7. W lodówce schłodź ciasto przez około 2 godziny, aż masa czekoladowa stężeje.
  8. Wyjmij ciasto z lodówki i przygotuj bitą śmietanę. Ubij śmietanę na sztywno.
  9. Na stężałą masę czekoladową równomiernie rozprowadź ubitą śmietanę.
  10. Jeśli chcesz, posyp ciasto posypką kokosową lub posiekanymi orzechami.
  11. Schłodź ciasto w lodówce przez co najmniej 4 godziny lub najlepiej przez całą noc.
  12. Przed podaniem pokrój Ciasto 3 Bit na porcje i podawaj.
Rate this post
Karolina Kwiatkowska
Karolina Kwiatkowska

Cześć, jestem Karolina, z zawodu i zamiłowania jestem kucharzem. Na moim blogu chce z wami dzielić się wszystkimi, pysznymi przepisami, które tworzę na co dzień. Korzystajcie... i smacznego!

Artykuły: 2798

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *