Ciasto sezamowe

Czas przygotowania:

10 min

Czas gotowania:

1 godz. 20 min

Łączny czas:

1 godz. 20 min

Ilość porcji:

Stopień trudności:

Typ kuchni:

Ciasto sezamowe – składniki

  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1/2 szklanki sezamu
  • 1/2 szklanki oleju roślinnego
  • 1/2 szklanki mleka
  • 2 jajka
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • szczypta soli

Ciasto sezamowe – przepis krok po kroku

  1. W dużej misce wymieszaj mąkę, cukier, sezam, proszek do pieczenia i sól.
  2. W osobnej misce ubij jajka, dodaj olej roślinny, mleko i ekstrakt waniliowy. Dokładnie wymieszaj.
  3. Stopniowo dodawaj mieszankę mokrych składników do suchych składników, ciągle mieszając, aż powstanie jednolite ciasto.
  4. Przełóż ciasto do wysmarowanej formy do pieczenia.
  5. Wstaw formę do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza i piecz przez około 40-45 minut, aż ciasto będzie złociste i upieczone w środku.
  6. Wyjmij ciasto z piekarnika i pozostaw do ostygnięcia.
  7. Podawaj ciasto sezamowe pokrojone na kawałki i posypane dodatkową porcją sezamu.
Rate this post
Karolina Kwiatkowska
Karolina Kwiatkowska

Cześć, jestem Karolina, z zawodu i zamiłowania jestem kucharzem. Na moim blogu chce z wami dzielić się wszystkimi, pysznymi przepisami, które tworzę na co dzień. Korzystajcie... i smacznego!

Artykuły: 2798

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *