Ciasto z czereśniami

Czas przygotowania:

10 min

Czas gotowania:

1 godz. 20 min

Łączny czas:

1 godz. 20 min

Ilość porcji:

Stopień trudności:

Typ kuchni:

Ciasto z czereśniami – składniki

  • 250g mąki pszennej
  • 150g masła
  • 100g cukru
  • 2 jajka
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżka cukru waniliowego
  • 500g czereśni, oczyszczonych i pozbawionych pestek
  • opcjonalnie: łyżka rumu

Ciasto z czereśniami – przepis krok po kroku

  1. W misce wymieszaj mąkę, proszek do pieczenia, cukier i cukier waniliowy.
  2. Dodaj masło i rozdrobnij je palcami, aż powstanie kruszonka.
  3. Do kruszonki dodaj jajka i wymieszaj, aż powstanie jednolite ciasto.
  4. Opcjonalnie, dodaj łyżkę rumu do ciasta i wymieszaj.
  5. Przygotuj formę do pieczenia i wyłóż ją papierem do pieczenia.
  6. Wylej połowę ciasta na dno formy i równomiernie rozprowadź.
  7. Na ciasto wyłóż czereśnie, równomiernie rozkładając je po całej powierzchni.
  8. Na czereśnie wylej resztę ciasta i równomiernie rozprowadź.
  9. Wstaw ciasto do nagrzanego piekarnika i piecz przez około 40-45 minut w temperaturze 180°C.
  10. Po upieczeniu, wyjmij ciasto z piekarnika i pozostaw do ostygnięcia.
  11. Podawaj ciasto z czereśniami na ciepło lub na zimno, posypane cukrem pudrem.
Rate this post
Karolina Kwiatkowska
Karolina Kwiatkowska

Cześć, jestem Karolina, z zawodu i zamiłowania jestem kucharzem. Na moim blogu chce z wami dzielić się wszystkimi, pysznymi przepisami, które tworzę na co dzień. Korzystajcie... i smacznego!

Artykuły: 2798

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *