Ciasto marchewkowe

Czas przygotowania:

10 min

Czas gotowania:

1 godz.

Łączny czas:

1 godz. 10 min

Ilość porcji:

10

Stopień trudności:

łatwe

Typ kuchni:

angielska, anglosaska

Ciasto marchewkowe to ciasto znane nie od dziś – pierwsze wzmianki o użyciu marchwi do wypieków datowane są w średniowieczu. W czasach kiedy cukier był drogim i niedostępnym składnikiem – z powodzeniem zastępowano go słodką, lecz dostępną marchwią. Marchew czyni ciasto wilgotnym i delikatnym. Polecam dodanie kilku kawałków brzoskwini lub ananasa z puszki – fajnie pasują do marchwi. Nie zapomnijcie o orzechach i pulchnej bitej śmietanie na wierzch.

Ciasto marchewkowe – składniki

  • 1,5 szklanki mąki
  • 2 jajka
  • 1 szklanka cukru (jeśli lubicie mniej słodkie ciasta dodajcie 3/4 szklanki)
  • pół szklanki oleju
  • 2 jajka
  • 2 duże marchewki lub 4 średnio małe
  • garść łuskanych orzechów włoskich
  • łyżeczka soli
  • łyżeczka cynamonu
  • łyżeczka sody
  • płaska łyżeczka proszku do pieczenia

Opcjonalnie:

  • kilka plastrów ananasa lub brzoskwini z puszki – pięknie nawilżą ciasto 🙂
  • 1/3 szklanki wiórków kokosowych lub migdałowych płatków

Do polewy:

  • 500 ml śmietanki 36% do ubicia
  • 4 łyżki cukru pudru

Ciasto marchewkowe – przepis

  1. Utrzeć jajka z cukrem na gładką masę, następnie dolać olej i wymieszać całość.
  2. Suche składniki: mąka, soda, sól, proszek do pieczenia, cynamon wymieszać.
  3. Dodać suche składniki do masy jajecznej i dokładnie wymieszać, następnie dodać drobno marchew startą na tarce o drobnych oczkach i orzechy. Opcjonalnie dodać drobno pokrojone owoce i wiórki kokosowe.
  4. Przełożyć do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia – przepis na standardową foremkę około 30 x 10 cm.
  5. Piec godzinę w 160 stopniach lub trochę krócej w 180 stopniach – ciasto powinno być wilgotne, ale upieczone.
  6. Po wystygnięciu polać ciasto śmietaną ubitą z cukrem pudrem – doskonale podkreśla cudowny smak ciasta marchewkowego.
5/5 - (2 votes)
Karolina Kwiatkowska
Karolina Kwiatkowska

Cześć, jestem Karolina, z zawodu i zamiłowania jestem kucharzem. Na moim blogu chce z wami dzielić się wszystkimi, pysznymi przepisami, które tworzę na co dzień. Korzystajcie... i smacznego!

Artykuły: 2798

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *