Ciasto czekoladowe bez mąki – wilgotne i pyszne

Czas przygotowania:

15 min.

Czas gotowania:

45 min.

Łączny czas:

1 godz.

Ilość porcji:

12

Stopień trudności:

łatwe

Typ kuchni:

Międzynarodowa

Ciasto czekoladowe bez mąki czyli idealny, delikatny, wilgotny brownie, któremu jeszcze nigdy nie udało mi się zrobić zdjęcia, ponieważ znika w mgnieniu oka. Musicie uwierzyć mi na słowo, że jest piękny z tą jego lekko popękaną skórką, którą zwykle przykrywam solidną chmurą bitej śmietany. Przepadam za prostymi ciastami, których nie trzeba wypiekać w 8 turach i studzić 4 razy. To jedno z tych prostych, przyjemnych i szalenie smacznych ciast. Istny czekoladowy raj przed Wami – do przygotowania w około godzinę.

Ciasto czekoladowe bez mąki – składniki

  • 2 tabliczki gorzkiej czekolady
  • szklanka drobnego cukru
  • 4 jajka (osobno białka i żółtka)
  • kostka masła
  • Opcjonalnie: 0,5 litra śmietany kremówki ubitej z kilkoma łyżkami cukry pudru – do położenia na ciasto.

Ciasto czekoladowe bez mąki – przepis

  1. Białka jajek należy ubić na sztywną masę.
  2. Żółtka utrzeć z cukrem na gładką masę – a la kogel mogel.
  3. Czekoladę rozpuścić razem z masłem w kąpieli wodnej – ważne, żeby woda nie dotykała miski, w której rozpuszczacie masę czekoladową.
  4. Do lekko wystudzonej masy czekoladowej dodać żółtka z cukrem i dokładnie wymieszać.
  5. Na koniec delikatnie dodać do całości ubite białka.
  6. Masę wylać do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Piec około 45 minut w 180 stopniach – do momentu, w którym skórka zrobi się lekko sucha i popękana – środek natomiast będzie miękki i wilgotny. Nie martwcie się, że ciasto delikatnie się zapadnie – taki jego urok. Stworzy się idealny krater na chmurę ubitej śmietany z odrobiną cukru pudru.
4/5 - (3 votes)
Karolina Kwiatkowska
Karolina Kwiatkowska

Cześć, jestem Karolina, z zawodu i zamiłowania jestem kucharzem. Na moim blogu chce z wami dzielić się wszystkimi, pysznymi przepisami, które tworzę na co dzień. Korzystajcie... i smacznego!

Artykuły: 2798

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *