Ciasto z porzeczkami

Czas przygotowania:

10 min

Czas gotowania:

1 godz. 20 min

Łączny czas:

1 godz. 20 min

Ilość porcji:

Stopień trudności:

Typ kuchni:

Ciasto z porzeczkami – składniki

  • 250g mąki
  • 150g masła (można użyć margaryny)
  • 100g cukru
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 300g porzeczek (można użyć świeżych lub mrożonych)
  • 2 łyżki cukru pudru

Ciasto z porzeczkami – przepis krok po kroku

  1. W misce wymieszaj mąkę, masło, cukier, jajko i proszek do pieczenia, aż powstanie jednolite ciasto.
  2. Przygotuj formę do pieczenia, wyłóż ją papierem do pieczenia.
  3. Podziel ciasto na dwie części – jedną większą i jedną mniejszą.
  4. Wyłóż większą część ciasta na dno formy i równomiernie rozprowadź je po całej powierzchni.
  5. Na ciasto nałóż porzeczki, równomiernie rozkładając je po całej powierzchni.
  6. Posyp porzeczki dwiema łyżkami cukru pudru.
  7. Na wierzch porzeczek wyłóż drugą część ciasta, równomiernie rozprowadzając je po całej powierzchni.
  8. Wstaw formę do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza i piecz przez około 40-45 minut, aż ciasto nabierze złocistego koloru.
  9. Po upieczeniu wyjmij ciasto z piekarnika i pozostaw do ostygnięcia.
  10. Podawaj ciasto z porzeczkami na ciepło lub na zimno, posypane cukrem pudrem.
Rate this post
Karolina Kwiatkowska
Karolina Kwiatkowska

Cześć, jestem Karolina, z zawodu i zamiłowania jestem kucharzem. Na moim blogu chce z wami dzielić się wszystkimi, pysznymi przepisami, które tworzę na co dzień. Korzystajcie... i smacznego!

Artykuły: 2947

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *