Ciasto krówkowe

Czas przygotowania:

10 min

Czas gotowania:

1 godz. 20 min

Łączny czas:

1 godz. 20 min

Ilość porcji:

Stopień trudności:

Typ kuchni:

Ciasto krówkowe to pyszne i łatwe do przygotowania ciasto, które z pewnością zachwyci Twoje podniebienie. Jest idealne na różne okazje, od rodzinnych spotkań po urodziny. Spróbuj tego przepisu i przekonaj się, jak smaczne może być ciasto z dodatkiem krówkowych karmelków.

Ciasto krówkowe – składniki

  • 200g masła (lub margaryny)
  • 200g cukru
  • 4 jajka
  • 250g mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • 100ml mleka
  • 10 krówek karmelowych

Ciasto krówkowe – przepis krok po kroku

  1. W dużym naczyniu umieść masło (lub margarynę) i cukier. Ubijaj mikserem na gładką masę.
  2. Dodaj jajka, jedno po drugim, i kontynuuj ubijanie, aż składniki się połączą.
  3. W osobnej misce wymieszaj mąkę i proszek do pieczenia. Dodaj do masy jajecznej i delikatnie wymieszaj.
  4. Dodaj ekstrakt waniliowy i mleko, i ponownie wymieszaj, aż powstanie jednolite ciasto.
  5. Włóż krówki karmelowe do mikrofalówki na kilka sekund, aby się rozpuściły. Możesz również użyć kąpieli wodnej, aby je rozpuścić.
  6. Dodaj rozpuszczone krówki do ciasta i delikatnie wymieszaj, aby równomiernie je rozprowadzić.
  7. Przełóż ciasto do formy do pieczenia wyłożonej papierem do pieczenia.
  8. Wstaw ciasto do nagrzanego piekarnika i piecz przez około 40-45 minut w temperaturze 180°C.
  9. Po upieczeniu, wyjmij ciasto z piekarnika i pozostaw do ostygnięcia.
  10. Gotowe ciasto krówkowe możesz podać posypane cukrem pudrem lub polane lukrem karmelowym.

Teraz, gdy znasz przepis na ciasto krówkowe, możesz cieszyć się jego wyjątkowym smakiem w towarzystwie rodziny i przyjaciół. To ciasto z pewnością stanie się ulubionym deserem na Twoim stole!

Rate this post
Karolina Kwiatkowska
Karolina Kwiatkowska

Cześć, jestem Karolina, z zawodu i zamiłowania jestem kucharzem. Na moim blogu chce z wami dzielić się wszystkimi, pysznymi przepisami, które tworzę na co dzień. Korzystajcie... i smacznego!

Artykuły: 2798

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *