Naleśniki na słodko z piwem

Czas przygotowania:

10 min

Czas gotowania:

15 min

Łączny czas:

25 min

Ilość porcji:

2-3

Stopień trudności:

łatwy

Typ kuchni:

międzynarodowa, polska

Naleśniki na słodko z piwem – składniki

  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 1 szklanka piwa (można użyć również bezalkoholowego)
  • 1/2 szklanki mleka
  • 2 jajka
  • 2 łyżki cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżka oleju roślinnego
  • szczypta soli
  • ulubione owoce lub dżem do nadzienia
  • śmietana lub bita śmietana do podania

Naleśniki na słodko z piwem – przepis krok po kroku

  1. W dużej misce wymieszaj mąkę, cukier, proszek do pieczenia i sól.
  2. W drugiej misce roztrzep jajka, dodaj piwo, mleko i olej roślinny. Dokładnie wymieszaj.
  3. Stopniowo dodawaj suchą mieszankę do mokrej, ciągle mieszając, aż powstanie gładkie ciasto bez grudek.
  4. Rozgrzej patelnię na średnim ogniu i posmaruj ją odrobiną oleju.
  5. Na rozgrzaną patelnię wlej niewielką ilość ciasta, rozprowadzając je równomiernie po całej powierzchni.
  6. Smaż naleśniki z obu stron, aż staną się złociste i chrupiące.
  7. Przełóż smażone naleśniki na talerz i nadziej je ulubionymi owocami lub dżemem.
  8. Zwiń naleśniki w ruloniki i podawaj z bitą śmietaną lub śmietaną.
Rate this post
Karolina Kwiatkowska
Karolina Kwiatkowska

Cześć, jestem Karolina, z zawodu i zamiłowania jestem kucharzem. Na moim blogu chce z wami dzielić się wszystkimi, pysznymi przepisami, które tworzę na co dzień. Korzystajcie... i smacznego!

Artykuły: 2874

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *