Omlet na słodko

Czas przygotowania:

5 min.

Czas gotowania:

10 min.

Łączny czas:

15 min.

Ilość porcji:

2

Stopień trudności:

łatwe

Typ kuchni:

Międzynarodowa

Puszysty, delikatny jak chmurka omlet na słodko w stylu grzybka, ale z minimalną ilością mąki. Omlet z ubitych białek z odrobiną soli – na koniec wmieszałam żółtka i płaską łyżkę mąki. Przygotujcie się, że na patelni piana z białek trochę opadnie – nic nie szkodzi – dzięki niewielkiej ilości mąki omlet nadal będzie delikatny. Składam go na pół – do środka upycham kilka łyżek wiśniowej konfitury, obok kleks kwaśnej śmietany, a z  góry pierzynka z cukru – pudru. Wy też możecie przygotować sobie idealne śniadanie w 15 minut.

Omlet na słodko – składniki

  • 4 białka
  • 2 żółtka (mogą być 4, ale będzie cięższy)
  • solidna szczypta soli
  • 1 płaska łyżka mąki pszennej
  • odrobina masła do smażenia

Delikatny omlet ze słodkimi dodatkami – przepis

  1. Białka oddzielić o żółtek i ubić z solą na sztywną pianę.
  2. Do białek delikatnie domieszać żółtka i łyżkę mąki.
  3. Na patelni – najlepiej z nieprzywierającą powłoką rozgrzać łyżkę masła. Następnie delikatnie przenieść jajeczną masę na patelni.
  4. Smażyć na średnio-dużym ogniu, aż spód stanie się złocisty – omlet przełożyć packą lub za pomocą drugiego talerza na drugą stronę i smażyć do momentu lekkiego zrumienienia.
  5. Omlet przekroić na pół – z tej ilości spokojnie powinny wyjść 2 porcje.
  6. Posmarować swoją ulubioną konfiturą i oprószyć cukrem pudrem. Ja nigdy nie słodzę masy jajecznej przed smażeniem – cukier puder z góry w zupełności wystarczy. Obok kleks kwaśnej śmietany, który doskonale zrównoważy słodycz dania.

omlet z ubitych białek na słodko

5/5 - (4 votes)
Karolina Kwiatkowska
Karolina Kwiatkowska

Cześć, jestem Karolina, z zawodu i zamiłowania jestem kucharzem. Na moim blogu chce z wami dzielić się wszystkimi, pysznymi przepisami, które tworzę na co dzień. Korzystajcie... i smacznego!

Artykuły: 2947

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *