Sos słodko kwaśny, jak z azjatyckiej restauracji!

Czas przygotowania:

10 min

Czas gotowania:

30 min

Łączny czas:

40 min

Ilość porcji:

4-6

Stopień trudności:

łatwe

Typ kuchni:

chińska

Sos słodko kwaśny to klasyka azjatyckiej kuchni w zdrowszej i smaczniejszej wersji. Ta wersja sztandarowego chińskiego dania powali Was na kolana, danie jest wyraziste, aromatyczne, lekko pikantne i nie bójmy się użyć tych słów: uzależniające! Przygotowanie jest dosyć proste. Kurczak słodko kwaśny przygotowany w domu będzie gotowy szybciej niż dojazd kierowcy z chińskiego baru. Do działa!

Sos słodko kwaśny – składniki

  • 3 łyżki keczupu
  • 100-120 ml octu ryżowego
  • 5-7 łyżek cukru brązowego (w zależności jak bardzo słodki sos chcemy uzyskać)
  • 2 łyżki jasnego sosu sojowego
  • puszka pokrojonych w kawałki ananasa
  • 50-100 ml wody
  • 2-3 łyżeczki mąki kukurydzianej
  • ząbek czosnku i kawałek chilli (opcjonalnie)
  • 50 ml wina ryżowego (opcjonalnie)
  • łyżka oleju
  • sól

Sos słodko kwaśny – przepis

  1. Rozgrzewamy patelnię i smażymy posiekane ząbki czosnku oraz chili i po 2-3 minutach zalewamy winem ryżowym – ten punkt jest opcjonalny jeśli lubimy ostrzejszy i bardziej wyrazisty sos.
  2. W osobnej misce mieszamy ocet, cukier, keczup, sos sojowy oraz wodę i wlewamy całość na patelnię. Redukujemy sos około 5-10 minut.
  3. Dodajemy pokrojonego ananasa razem z syropem z puszki i gotujemy całość na patelni kolejne 10-15 minut.
  4. W jednej trzeciej szklanki zimnej wody rozprowadzamy dokładnie mąkę kukurydzianą i dodajemy do gotującego się sosu i szybko mieszamy całość.
  5. Kiedy ananas zmięknie a sos się zagęści dodajemy do smaku sól oraz cukier (w razie potrzeby).
  6. Sos słodko-kwaśny świetnie nadaje się do smażonego kurczaka lub chrupiącego kurczaka w tempurze, do tego ryż – błogie najedzenie nadchodzi.
sos słodko kwaśny z ananasem
Sos słodko kwaśny z ananasem
5/5 - (3 votes)
Karolina Kwiatkowska
Karolina Kwiatkowska

Cześć, jestem Karolina, z zawodu i zamiłowania jestem kucharzem. Na moim blogu chce z wami dzielić się wszystkimi, pysznymi przepisami, które tworzę na co dzień. Korzystajcie... i smacznego!

Artykuły: 2798

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *