Skrzydełka z kaczki po azjatycku

Czas przygotowania:

10 min

Czas gotowania:

1 godz.

Łączny czas:

1 godz. 10 min

Ilość porcji:

2-3

Stopień trudności:

łatwe

Typ kuchni:

azjatycka

Bardzo lubię mięsa marynowane w stylu azjatyckim, skrzydła z kaczki są bardzo prostym daniem, które można doprawić w bardzo aromatyczny sposób. W poszukiwaniu idealnych skrzydełek z kaczki trafiłam na pewną azjatycką inspirację na slodkowasna.pl – kacze nogi w imbirze. Nie byłabym sobą gdybym czegoś nie zmieniła – zamiast miodu jest u mnie mirin i zrezygnowałam z oleju sezamowego na rzecz przyprawy pięć smaków – króluje imbir, sos sojowy i czosnek. Wyszło pysznie, szybki i prosto.

Azjatyckie kacze skrzydełka – składniki:

  • 6 kaczych skrzydełek (lotki odciąć)
  • 4 plastry startego imbiru
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 1 łyżka sosu rybnego
  • 2 łyżki mirin
  • garść grubego szczypioru
  • 2 łyżeczki mieszanki 5 smaków

Skrzydła z kaczki pieczone z imbirem – przepis

  1. Skrzydełka kacze umyć i odciąć im lotki – poprzecinań pozostałą część na pół.
  2. Wyłożyć skrzydełka do żaroodpornego naczynia i doprawić je czosnkiem, imbirem, sosem sojowym i rybnym, winem mirin, przyprawą 5 smaków i oprószyć grubo pokrojonym szczypiorem. Jeśli macie czas możecie wstawić całość do lodówki na kilka godzin – żeby smaki się przegryzły. Jeśli nie macie czasu starajcie się jak najmocniej wetrzeć przyprawy w mięso.
  3. Piec w 200 stopniach przez godzinę lub do miękkości mięsa. Piekę w odkrytym naczyniu bez termoobiegu. Przewracam skrzydła po 30 minutach na drugą stronę, żeby były równomiernie rumiane.
  4. Jeśli jesteście fanami ostrej kuchni dodajcie też chilli, znakomicie smakują też skropione odrobiną soku z limonki. Taka marynata doskonale będzie pasowała do skrzydełek czy udek z kurczaka.
skrzydła z kaczki pieczone
Skrzydła z kaczki pieczone
5/5 - (3 votes)
Karolina Kwiatkowska
Karolina Kwiatkowska

Cześć, jestem Karolina, z zawodu i zamiłowania jestem kucharzem. Na moim blogu chce z wami dzielić się wszystkimi, pysznymi przepisami, które tworzę na co dzień. Korzystajcie... i smacznego!

Artykuły: 2947

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *