Pikantne skrzydełka po tajsku

Czas przygotowania:

10 min

Czas gotowania:

1 godz. 20 min

Łączny czas:

1 godz. 20 min

Ilość porcji:

Stopień trudności:

Typ kuchni:

Skrzydełka przepis czyli jak przygotować chrupiące skrzydełka w stylu azjatyckim w 15 minut? Są aromatyczne i pięknie wyglądają. To jeden z moich ulubionych przepisów dla niespodziewanych gości, którzy wpadli z wizytą po północy. Skrzydełka należy umyć i osuszyć, następnie obtoczyć w mące kukurydzianej i usmażyć przez 7 minut. Następnie wystarczy stworzyć prosty sos w stylu azjatyckim i podgrzać w nim kawałki kurczaka i oprószyć kolendrą – pycha.

Pikantne skrzydełka po tajsku – przepis

  • 20 skrzydełek z kurczaka
  • pół szklanki mąki kukurydzianej
  • pół litra oleju (smażyć partiami)

Sos do skrzydełek:

  • 3 ząbki czosnku
  • 2 chilli
  • odrobina sosu rybnego lub sojowego
  • sok z limonki lub ocet ryżowy (ewentualnie winny)
  • sól, pieprz najlepiej – syczuański
  • garść natki kolendry – ewentualnie pietruszki

Pikantne skrzydełka po tajsku – przepis

  1. Skrzydełka umyć i wysuszyć, odkroić lotki – nie będą potrzebne. Skrzydełka przekroić w każdym stawie – tak żeby zostały proste kawałki – takie szybciej się usmażą.
  2. Rozgrzać pół litra oleju w rondlu lub woku.
  3. Skrzydełka oprószyć mąką kukurydzianą, a następnie smażyć około 7 minut – aż zrobią się lekko złotawe. Wyłowić łyżką cedzakową i przełożyć na ręcznik papierowy – dzięki temu pozbędziemy się nadmiaru tłuszczu.

Sos do pikantnych skrzydełek:

  1. Czosnek i chilli (drobno posiekane) podsmażyć na 2 łyżkach oliwy, dodać sos sojowy, pieprz syczuański i ocet ryżowy. Doprawiać do smaku (ma być pikantno-kwaśny). Do gorącego sosu wrzucić podsmażone skrzydełka i dokładnie połączyć z sosem.
  2. Wyjąć na talerz, oprószyć kolendrą i pokropić sokiem z limonki.
  3. Pyszne, szybki i w dodatku bezglutenowe danie gotowe. Skrzydełka są chrupiące z zewnątrz i bardzo soczyste w środku.
5/5 - (3 votes)
Karolina Kwiatkowska
Karolina Kwiatkowska

Cześć, jestem Karolina, z zawodu i zamiłowania jestem kucharzem. Na moim blogu chce z wami dzielić się wszystkimi, pysznymi przepisami, które tworzę na co dzień. Korzystajcie... i smacznego!

Artykuły: 2795

Jeden komentarz

  1. Dzisiaj wypróbuję ten przepis. Do sosu smażonego na patelni dodam jeszcze brązowy cukier i trochę soku z ananasa – te składniki idealnie wpływają na konsystencję smak i barwę. A wiadomo ananas na weekend to idealny dodatek.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *