Zupa paprykowa z kurczakiem

Czas przygotowania:

10 min

Czas gotowania:

1 godz. 20 min

Łączny czas:

1 godz. 20 min

Ilość porcji:

Stopień trudności:

Typ kuchni:

Zupa paprykowa z kurczakiem jest rozgrzewająca, lekka i niesamowicie smaczna. Uwielbiam w niej głęboki aromat papryki, pomidorów, ziół i pasty paprykowej. Zupa ta jest też chuda – bo przegotowuję ją na piersi z kurczaka. Nie żałujcie warzyw – dodadzą zupie aromatu i gęstości. Ja lubię dość pikantne jedzenie więc czasem dodaję więcej niż jedną papryczkę chilli.

Zupa paprykowa z kurczakiem – składniki

  • pół kilograma piersi z kurczaka
  • 4 papryki – w dowolnych kolorach (oprócz zielonego)
  • 1 papryczka chilli
  • 2 marchewki
  • 4 pomidory lub puszka pomidorów
  • pasta paprykowa np. z tubki – moja miała słony, lekko wędzony aromat – użyłam wersji łagodnej
  • 2 cebule
  • 4 ząbki czosnku
  • 1 cytryna
  • półtora litra bulionu lub ewentualnie 2 kostki rosołowe
  • słodka suczona papryka – 2 łyżki stołowe
  • ostra suszona papryka do smaku
  • zioła prowansalskie
  • sól, pieprz do smaku

Zupa paprykowa z kurczakiem – przepis

  1. Kurczaka pokroić w paseczki, doprawić solą i pieprzem, skropić cytryną i odstawić do lodówki na około 15 minut.
  2. W międzyczasie pokroić paprykę w paski, marchewki w plastry, drobno posiekać chilli.
  3. Cebulę pokrojoną w piórka i drobno posiekany czosnek podsmażyć z kurczakiem, papryką, marchewka i chili, Oprószyć solidnie słodką papryka, ostrą papryką i ziołami prowansalskimi.
  4. Zalać 1,5 l wrzątku lub bulionu – ja polecam użyć np chudego rosołu, dodać pokrojone w kostkę i obrane ze skórki pomidory, dodać 2 łyżki pasty paprykowej i na koniec (jeśli nie używacie bulionu) można dodać 2 kostki bulionowe i gotować około 40 minut.
  5. Gotową zupę można posypać natką pietruszki.

Zupa jest pyszna, lekka i zdrowa!

zupa paprykowa
Zupa paprykowa z kurczakiem
4.2/5 - (8 votes)
Karolina Kwiatkowska
Karolina Kwiatkowska

Cześć, jestem Karolina, z zawodu i zamiłowania jestem kucharzem. Na moim blogu chce z wami dzielić się wszystkimi, pysznymi przepisami, które tworzę na co dzień. Korzystajcie... i smacznego!

Artykuły: 2798

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *