Tom Kha – tajska zupa kokosowa z kurczakiem

Czas przygotowania:

10 min

Czas gotowania:

1 godz. 20 min

Łączny czas:

1 godz. 20 min

Ilość porcji:

4

Stopień trudności:

średni

Typ kuchni:

tajska

Tajska zupa z mlekiem kokosowym i trawą cytrynową z kurczakiem i krewetkami czyli przepis na aromatyczną, magiczną zupę, która nazywa się TOM KA. Przygotowanie tej zupy tylko wydaje się skomplikowane, ale jak raz jej posmakujecie będziecie gotować ją ciągle. Jeśli przygotujecie sobie pastę tom kha i ją zamrozicie cała operacja zajmie Wam nie więcej niż 20 minut. Uwielbiam tajską kuchnię za to, że bajecznie gra smakami i zapachami. To kolejna po TOM YUM moja ulubiona zupa. Oczywiście należy solidnie zalać ją sosem rybnym, sokiem z limonki, oprószyć chilli i nie żałować mleka kokosowego.

Tom Kha – składniki

  • Litr bulionu z kurczaka (ewentualnie z kostek)
  • duża pierś z kurczaka
  • opcjonalnie garść krewetek
  • 2 laski trawy cytrynowej (ewentualnie mrożonej)
  • garść pieczarek i/lub grzybów shitake – polecam też boczniaki – wspaniale pasują
  • liście limonki
  • 5 cm imbiry i 5 cm galangi
  • 2 chilli
  • sok z połowy limonki
  • sos rybny około 5 łyżek
  • 3 łyżki brązowego cukru
  • kawałek suszonego tamaryndowca lub odrobina pasty tamaryndowej
  • duża puszka mleka kokosowego

Do podania:

  • kolendra, cienko pokrojona cebula, szczypior, kiełki fasoli mung, plasterki chilli, ćwiartka limonki

Tom Kha – przepis

  1. Rozgnieść na miazgę białą część trawy cytrynowej i dodać ją do zupy, części zielone należy wrzucić w całości do bulionu.
  2. Bulion zagotować i dodać do niego trawę cytrynową, liście limonki, imbir, galangę i chilli. Pogotować chwilę.
  3. W międzyczasie podsmażyć posolonego kurczaka z dwóch stron po 3 minuty. Pokroić w paski i dodać do bulionu.
  4. Dorzucić grzyby shitake, boczniaki, dolać sos rybny, cukier, sok z limonki i sos tamaryndowy.
  5. Jeśli dodajecie krewetek wrzućcie je do bulionu w tym momencie.
  6. Należy wyczuć mieszaninę wszystkich smaków – słonego sosu rybnego, który należy zrównoważyć cukrem i kwaśnym aromatem soku z limonki. Jeśli zupa okaże się nie dość pikantna doprawcie ją dodatkową porcją chilli.
  7. Całość zalać obficie mlekiem kokosowym, w razie potrzeby ponownie skorygować przyprawienie;)

Zupę można podawać bez makaronu, ale z uwagi na to, że ja mam obsesję na punkcie makaronu podaję tom khę z sojowym, cieniutkim makaronem. Zupę serwować posypaną natką kolendry, kiełkami fasoli mung, szczypiorkiem i odrobiną chilli. Doskonale pasuje też cienko pokrojona biała cebula. Jeszcze ćwiartka limonki i robi się idealnie.

4.5/5 - (4 votes)
Karolina Kwiatkowska
Karolina Kwiatkowska

Cześć, jestem Karolina, z zawodu i zamiłowania jestem kucharzem. Na moim blogu chce z wami dzielić się wszystkimi, pysznymi przepisami, które tworzę na co dzień. Korzystajcie... i smacznego!

Artykuły: 2795

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *