Makaron z kurczakiem i krewetkami po wietnamsku

Czas przygotowania:

10 min

Czas gotowania:

1 godz. 20 min

Łączny czas:

1 godz. 20 min

Ilość porcji:

Stopień trudności:

Typ kuchni:

Makaron po wietnamsku to łatwe i bardzo smaczne danie, jest aromatyczne, wyczujecie w nim wiele smaków: niezmiennie towarzyszy mu sos rybny, limonka, czosnek i chilli no i oczywiście kolendra.

Makaron z kurczakiem i krewetkami po wietnamsku – składniki

  • czosnek – 2-3 ząbki
  • chilli – 1-3 jak kto lubi i ile kto może
  • filet z kurczaka – 400 g pokrojonego w paski lub kostę
  • krewetki – szare około 20 sztuk
  • cebulka dymka – 1 pęczek
  • papryka czerwona – jedna sztuka
  • kapusta pekińska – 3-4 liście pokrojone na duże kawałki
  • grzyby – boczniaki lub shitake – 400g paczka
  • sos rybny – 4 łyżki stołowe
  • limonka – sok z połowy limonki
  • natka kolendry – 3 łyżki pokrojonej natki
  • olej sezamowy – 2 łyżeczki – najlpeszy będzie wietnamski z prażonego sezamu
  • sos sambal – 2-3 lyżeczki
  • olej do smażenia
  • makaron ryżowy – typu Pho lub inny płaski makaron ryżowy – przygotowany według przepisu na opakowaniu i przełożony do dużej miski.

Makaron z kurczakiem i krewetkami po wietnamsku – przepis

  1. Kroimy drobno chilli i czosnek – smażymy w woku na małym ogniu na odrobinie oleju.
  2. Jak czosnek i chilli się zeszklą zwiększamy ogień i dodajemy pokrojonego kurczaka i smażymy dodając doń sosu rybnego, pasty sambal oraz soku z limonki – wszystkiego dodajemy z umiarem – zwłaszcza sosu rybnego.
  3. Kurczaka po usmażeniu szybko zdejmujemy z woka i przekładamy do miski (zależy nam żeby kurczaka nie wysuszyć – bo nie ma nić bardziej podłego niż kurczak suchy jak wiór).
  4. Nie myjemy woka, dodajemy jeszcze odrobinę oleju i wrzucamy paprykę i cebulę.
  5. Po około jednej minucie intensywnego smażenia dodajemy boczniaka a następnie kapustę pekińską.
  6. Całość jeszcze raz doprawiamy sosem rybnym i pastą sambal.
  7. Kiedy warzywa będą gotowe (po około 2 min smażenia – muszą być wciąż chrupkie, nie rozgotowane) dodajemy odstawionego kurczaka i surowe krewetki.

Danie będzie gotowe od razu jak krewetki zrobią się różowe (około 1-2 min smażenia). Całą zawartość woka przekładamy do miski z makaronem i dokładnie mieszamy wszystkie składniki. Na koniec posypujemy posiekaną kolendrą. Smacznego! 🙂

Makaron z kurczakiem i krewetkami po wietnamsku
Makaron z kurczakiem i krewetkami po wietnamsku
4.9/5 - (9 votes)
Karolina Kwiatkowska
Karolina Kwiatkowska

Cześć, jestem Karolina, z zawodu i zamiłowania jestem kucharzem. Na moim blogu chce z wami dzielić się wszystkimi, pysznymi przepisami, które tworzę na co dzień. Korzystajcie... i smacznego!

Artykuły: 2796

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *