Grzyby Shitake – historia i zastosowanie

Czas przygotowania:

-

Czas gotowania:

Łączny czas:

Ilość porcji:

Stopień trudności:

Typ kuchni:

Grzyby Shitake – krótka historia

Lentinula edodes czyli Shitake występują  w Chinach, Japonii, w Azji Wschodniej i na Półwyspie Indochińskim. Shitake czasem są nazywane Poku, to japońska nazwa grzyba  który rośnie między innymi na drzewach Shii. Grzyby te mają niesamowite właściwości lecznicze, dlatego w medycynie chińskiej są nazywane eliksirem życia. Zawarte w grzybach antyoksydanty (shitake zawierają najwięcej tych substancji wśród roślin na świecie) – zapobiegają starzeniu się komórek, a witaminy i minerały w nich zawarte wspomagają układ odpornościowy i pomagają w walce ze stresem. Grzyby Shitake pomagają też zwalczać komórki rakowe – co potwierdziły badania przeprowadzone w Krajowym Instytucie Badania Raka w Tokio. Grzyby te zmniejszają też zawartość cholesterolui tym samym przeciwdziałają stwardnieniu tętnic. W Japonii shitake jest od kilkuset lat stosowany do leczenia przeziębienia, chorób serca, wysokiego ciśnienia, otyłości. Grzyby shitake są w Japonii zatwierdzone jako lek.

Grzyby Shitake i ich zastosowanie

Twardziaki japońskie nadają się do spożycia świeże, suszone i marynowane. Jeśli kupujemy suszone wystarczy je namoczyć w ciepłej wodzie by odzyskały miękkość i aromat. Używane są do zup, dań z woka oraz do sałatek. Grzyby shitake należy smażyć lub gotować bardzo krótko – w przeciwnym razie twardnieją. Używajcie ich nie tylko ze względu na zdrowotne właściwości grzybów shitake, ale też dla ich niepowtarzalnego smaku i konsystencji.

5/5 - (2 votes)
Karolina Kwiatkowska
Karolina Kwiatkowska

Cześć, jestem Karolina, z zawodu i zamiłowania jestem kucharzem. Na moim blogu chce z wami dzielić się wszystkimi, pysznymi przepisami, które tworzę na co dzień. Korzystajcie... i smacznego!

Artykuły: 2874

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *