Jajecznica z grzybami shitake

Czas przygotowania:

15 min

Czas gotowania:

10 min

Łączny czas:

25 min

Ilość porcji:

2

Stopień trudności:

łatwe

Typ kuchni:

międzynarodowa

Klasyczna jajecznica jest wyjątkowo wdzięcznym daniem, które doskonale komponuje się z wieloma dodatkami. Dzisiaj proponuję wzbogacić ją o smak grzybów shitake, które swoją niepowtarzalną nutą zaprowadzą nas w kulinarną podróż do Azji. Przygotujcie się na spotkanie ze smakiem, które zdecydowanie wyróżnia się na tle tradycyjnych śniadań!

Jajecznica z grzybami shitake – składniki

  • 4 jajka
  • 100g świeżych grzybów shitake (można użyć suszonych, pamiętając o ich wcześniejszym namoczeniu)
  • 2 łyżki masła
  • Sól i świeżo mielony pieprz do smaku

Alternatywy: Jeśli nie masz dostępu do grzybów shitake, możesz zastąpić je dowolnymi innymi grzybami, które lubisz. W zależności od preferencji, do jajecznicy można również dodać pokrojone zioła, takie jak pietruszka, lub inne przyprawy.

Jajecznica z grzybami shitake – przepis krok po kroku

  1. Na początku przygotuj składniki. Jajka rozbij do miski, dodaj sól i pieprz, a następnie ubij do uzyskania jednolitej konsystencji. Grzyby shitake oczyść, a następnie pokrój na cienkie plasterki.
  2. Na patelni rozgrzewam masło. Gdy masło zacznie się pienić, dodaję pokrojone grzyby shitake. Smażę je, aż zaczną złocić się na brzegach.
  3. Następnie wlewam jajka na patelnię, z grzybami shitake. Powoli mieszam jajka, aż zaczną się ścinać. Pamiętaj, aby robić to delikatnie i cierpliwie, aby jajecznica była puszysta i kremowa.
  4. Gdy jajka są już gotowe, zdejmuję patelnię z ognia. Jajecznica z grzybami shitake jest gotowa do podania. Można podawać ją z pieczywem lub jako dodatek do innych dań.
Rate this post
Karolina Kwiatkowska
Karolina Kwiatkowska

Cześć, jestem Karolina, z zawodu i zamiłowania jestem kucharzem. Na moim blogu chce z wami dzielić się wszystkimi, pysznymi przepisami, które tworzę na co dzień. Korzystajcie... i smacznego!

Artykuły: 2798

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *