Gołąbki wigilijne z kaszą i grzybami
Czas przygotowania:
30 min
Czas gotowania:
50 min
Łączny czas:
1 godz. 20 min
Ilość porcji:
8
Stopień trudności:
średni
Typ kuchni:
polska
Dzisiaj chciałabym podzielić się z Wami przepisem na gołąbki wigilijne z kaszą i grzybami. Ta wersja jest w pełni wegetariańska, a więc idealnie wpisuje się w tradycję wigilijnego postu.
Gołąbki wigilijne z kaszą i grzybami – składniki:
Na gołąbki:
- 1 duża główka kapusty
- 200 g suchych grzybów (np. borowików)
- 2 szklanki kaszy gryczanej
- 2 cebule
- Sól, pieprz do smaku
Na sos:
- 2 cebule
- 3 łyżki koncentratu pomidorowego
- 1 szklanka bulionu warzywnego (lub wody)
- Sól, pieprz do smaku
Gołąbki wigilijne z kaszą i grzybami – przepis krok po kroku:
- Zacznij od namoczenia grzybów. Zalej je gorącą wodą i odstaw na kilka godzin, aż zmiękną.
- W tym czasie przygotuj kapustę. Główkę kapusty sparz wrzątkiem, a następnie delikatnie odłóż liście.
- Kaszę ugotuj według instrukcji na opakowaniu. Po ugotowaniu, odstaw do ostygnięcia.
- Cebule pokrój w drobną kostkę i zeszklij na patelni.
- Grzyby po namoczeniu pokrój drobno, dodaj do cebuli na patelni i smaż do momentu, aż cała woda odparuje.
- Gotową kaszę połącz z cebulą i grzybami. Całość dopraw solą i pieprzem.
- Każdy liść kapusty napełnij farszem, zawiń i ułóż w garnku.
- Na sos, zeszklij cebulę, dodaj koncentrat pomidorowy, bulion i dopraw solą oraz pieprzem. Gotowy sosem zalej gołąbki w garnku.
- Gołąbki gotuj na małym ogniu pod przykryciem około 40 minut.