Gołąbki wigilijne z kaszą i grzybami

Czas przygotowania:

30 min

Czas gotowania:

50 min

Łączny czas:

1 godz. 20 min

Ilość porcji:

8

Stopień trudności:

średni

Typ kuchni:

polska

Dzisiaj chciałabym podzielić się z Wami przepisem na gołąbki wigilijne z kaszą i grzybami. Ta wersja jest w pełni wegetariańska, a więc idealnie wpisuje się w tradycję wigilijnego postu.

Gołąbki wigilijne z kaszą i grzybami – składniki:

Na gołąbki:

  • 1 duża główka kapusty
  • 200 g suchych grzybów (np. borowików)
  • 2 szklanki kaszy gryczanej
  • 2 cebule
  • Sól, pieprz do smaku

Na sos:

  • 2 cebule
  • 3 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 1 szklanka bulionu warzywnego (lub wody)
  • Sól, pieprz do smaku

Gołąbki wigilijne z kaszą i grzybami – przepis krok po kroku:

  1. Zacznij od namoczenia grzybów. Zalej je gorącą wodą i odstaw na kilka godzin, aż zmiękną.
  2. W tym czasie przygotuj kapustę. Główkę kapusty sparz wrzątkiem, a następnie delikatnie odłóż liście.
  3. Kaszę ugotuj według instrukcji na opakowaniu. Po ugotowaniu, odstaw do ostygnięcia.
  4. Cebule pokrój w drobną kostkę i zeszklij na patelni.
  5. Grzyby po namoczeniu pokrój drobno, dodaj do cebuli na patelni i smaż do momentu, aż cała woda odparuje.
  6. Gotową kaszę połącz z cebulą i grzybami. Całość dopraw solą i pieprzem.
  7. Każdy liść kapusty napełnij farszem, zawiń i ułóż w garnku.
  8. Na sos, zeszklij cebulę, dodaj koncentrat pomidorowy, bulion i dopraw solą oraz pieprzem. Gotowy sosem zalej gołąbki w garnku.
  9. Gołąbki gotuj na małym ogniu pod przykryciem około 40 minut.
Rate this post
Karolina Kwiatkowska
Karolina Kwiatkowska

Cześć, jestem Karolina, z zawodu i zamiłowania jestem kucharzem. Na moim blogu chce z wami dzielić się wszystkimi, pysznymi przepisami, które tworzę na co dzień. Korzystajcie... i smacznego!

Artykuły: 2874

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *