Krupnik z kaszą pęczak
Czas przygotowania:
20 min
Czas gotowania:
1 godz. 00 min
Łączny czas:
1 godz. 20 min
Ilość porcji:
4
Stopień trudności:
łatwe
Typ kuchni:
polska
Krupnik z kaszą pęczak to doskonałe danie na zimne dni. Kasza pęczak dodaje zupie niepowtarzalnej struktury i smaku, a także sprawia, że jest ona bardziej sycąca. Ta klasyczna polska zupa, znana i lubiana na całym świecie, to prawdziwa gratka dla miłośników tradycyjnej kuchni.
Krupnik z kaszą pęczak – składniki:
- 1,5 litra bulionu warzywnego lub mięsnego
- 1 szklanka kaszy pęczak
- 2 marchewki
- 1 pietruszka
- 1 por
- 2 ziemniaki
- Sól, pieprz do smaku
- 2 łyżki masła
- Natka pietruszki do dekoracji
Alternatywnie, do krupniku z kaszą pęczak możemy dodać inne warzywa, jak na przykład seler, kalafior, brokuły lub cukinię. Możemy także dodać boczek lub kawałki mięsa.
Krupnik z kaszą pęczak – przepis krok po kroku:
- Przygotowanie kaszy: Kaszę pęczak płuczemy kilkakrotnie, aż woda będzie czysta. Następnie zalewamy ją bulionem i gotujemy na wolnym ogniu przez około 40 minut.
- Przygotowanie warzyw: Marchewkę, pietruszkę, pora i ziemniaki obieramy i kroimy w kostkę.
- Smażenie warzyw: Na patelni rozgrzewamy masło, a następnie wrzucamy na nie pokrojone warzywa. Smażymy je, aż zmiękną.
- Dodanie warzyw do zupy: Gdy warzywa są już miękkie, dodajemy je do garnka z kaszą pęczak. Gotujemy wszystko razem przez około 15 minut.
- Dodanie przypraw: Na końcu doprawiamy zupę solą i pieprzem do smaku.
- Podawanie: Krupnik z kaszą pęczak jest gotowy do podania. Przed podaniem posypujemy go natką pietruszki.