Potrawy wigilijne

Czas przygotowania:

60 min

Czas gotowania:

60 min

Łączny czas:

1h 60min

Ilość porcji:

Stopień trudności:

Typ kuchni:

Potrawy wigilijne

W tym roku kolejna porcja wigilijnych dań, już niedługo opublikujemy też doskonałe dania świąteczne. Wigilia i Święta – tylko ze Smakalajzyt.pl

Potrawy wigilijne czyli tradycyjne wigilijne dania, które mają symbolizować: dostatek – orzechy, płodność – mak, a symbolem osłody życia jest miód. Wigilijna kolacja jest bardzo zdrowa, składa się z ryb, suszonych grzybów, zdrowych buraków i kiszonej kapusty bogatej w witaminę C, orzechy, mak i suszone owoce tworzących w domu cudowny zapach. Ta prastara wieczerza skomponowana z tradycyjnych produktów, konserwowanych w naturalny sposób czyli przez suszenie, kiszenie, solenie lub marynowanie nie zmieniła się na przestrzeni stuleci – pragnąc zachować jej tradycyjny wymiar przedstawiam doskonałe wigilijne potrawy przygotowane od A do Z z naturalnych produktów.

Potrawy wigilijne, a właściwie 12 wigilijnych dań to tradycja symbolizująca 12 apostołów lub bardziej pogańsko 12 miesięcy roku, które trzeba celebrować, żeby kolejny rok też był udany.

Potrawy wigilijne są aromatyczne i delikatne, poza tym w jakiś sposób wyjątkowe – w końcu ile razy w roku lepicie uszka z grzybami i tworzycie zakwas na barszcz? Muszę się przyznać, że nawet ja kuchenny wojownik przygotowuję te dania raz do roku. Uwielbiam karpia na maśle (pamiętajcie o zachowaniu łusek na szczęście), śledzie z cebulką, barszcz z uszkami, paszteciki z grzybami, śledzie pod pierzynką czy moją ulubioną rybę po grecku.

Nigdy nie zapominam o kompocie z suszu, który sprzyja trawieniu i pięknie pachnie.

Kapusta z grzybami i pierogi z grzybami sprawiają, że święta stają jeszcze bardziej urocze.

Zupa grzybowa z suszonych grzybów i odrobiną śmietany jest wspaniała.

Jeśli jednak wolicie poeksperymentować spróbujcie postnej zupy śledziowej, podchodziłam do niej bardzo sceptycznie, okazała się być wspaniała.

Uwielbiam delikatnego pstrąga w galarecie i rybę w octowej zalewie. Na deser makowiec i powoli można zacząć spoglądać pod choinkę.

Delikatne i pyszne potrawy wigilijne są nie zawsze łatwe i szybkie w przygotowaniu – zróbcie lepiej kilka dań mniej, żeby się nie umęczyć, nie złościć i nie kupować dań z paczki.

Polecam też nasz zbiór wybitnych przepisów na Boże Narodzenie

2.7/5 - (33 votes)
Karolina Kwiatkowska
Karolina Kwiatkowska

Cześć, jestem Karolina, z zawodu i zamiłowania jestem kucharzem. Na moim blogu chce z wami dzielić się wszystkimi, pysznymi przepisami, które tworzę na co dzień. Korzystajcie... i smacznego!

Artykuły: 2798

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *