Makaron udon z krewetkami

Czas przygotowania:

10 min

Czas gotowania:

10 min.

Łączny czas:

20 min.

Ilość porcji:

2-3

Stopień trudności:

łatwe

Typ kuchni:

Japońska

Udon przepis czyli jak przygotować doskonałe i szybkie danie z japońskiego makaronu Udon. Kilka słów o tych pysznych noodlach – Udon to pszenny japoński makaron, można go kupić miedzy innymi w formie mrożonej – i taką formę uważam za najlepszą. Grube, delikatne, sprężyste kluski, przyjmujący cały aromat sosu w głąb. Spróbujcie choć raz. Do udonu zawsze dodaję czerwoną paprykę, szczypior i pora oraz krewetki lub kurczaka. Resztę składników traktuję luźniej – co mi wpadnie w ręce i na co mam ochotę.

Makaron udon z krewetkami – składniki

  • 200 gramów makaronu udon – czyli 2 zamrożone porcje
  • 1 mała cebula pokrojona w piórka
  • 1 czerwona papryka
  • 1 zielona papryka
  • 1 mały por
  • spora garść szczypioru – grubego
  • 5 grzybów shitake
  • 300 gramów szarych mrożonych dużych krewetek (szare krewetki nie były wcześniej podgotowywane – dlatego będą bardzo sprężyste i delikatne, jeśli krótko je podsmażymy)
  • 2 ząbki czosnku
  • 3 łyżki stołowe sosu ostrygowego
  • 5 łyżek stołowych japońskiego sosu sojowego kikkoman
  • szczypta pieprzu cayenne – lub odrobina chilli
  • sporo czerwonej suszonej słodkiej papryki
  • szczypta glonów wakame – dla dodania morskiego aromatu
  • olej do smażenia

Makaron udon z krewetkami – przepis

  1. Na rozgrzaną patelnię wlewam odrobinę oleju arachidowego i podsmażam cebulę, pora i paprykę – dosłownie 3 minuty warzywa muszą być chrupiące i delikatne.
  2. W tym samym czasie gotuję wodę na makaron – do wrzątku – lekko osolonego wrzucam zamrożony makaron udon – czekam, aż się porozkleja czyli trochę odmrozi i zagotuje – nie dłużej niż 30 sekund – ten klejący, kluskowaty makaron też musi być al dente.
  3. Następnie przelewam udon zimną wodą i odstawiam. Do smażenia dodaję czosnek i uprzednio namoczone we wrzątku i pokrojone grzyby shitake.
  4. Przyprawiam warzywa solidnie sosem sojowym i ostrygowym oraz suszoną papryką.
  5. Następnie dodaję krewetki – uwaga nie smażcie ich dłużej niż do momentu zmiany koloru na różowy – będą idealne, chrupiące i delikatne.
  6. Dodaję makaron udon – całość mieszam – ewentualnie doprawiam, posypuję wakame i szczypiorkiem. Oddalam się w stronę zachodzącego słońca objadając się tym pysznym daniem.
4.1/5 - (12 votes)
Karolina Kwiatkowska
Karolina Kwiatkowska

Cześć, jestem Karolina, z zawodu i zamiłowania jestem kucharzem. Na moim blogu chce z wami dzielić się wszystkimi, pysznymi przepisami, które tworzę na co dzień. Korzystajcie... i smacznego!

Artykuły: 2947

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *