Japoński omlet tamago yaki

Czas przygotowania:

10 min

Czas gotowania:

1 godz. 20 min

Łączny czas:

1 godz. 20 min

Ilość porcji:

Stopień trudności:

Typ kuchni:

Omlet sushi – japoński omlet tamago yaki – delikatny, wielowarstwowy, lekko octowy i słodkawy zarazem. Wykonanie wydaje się skomplikowane – ale jak już raz go zrobicie – będzie zawsze towarzyszył Waszemu domowemu sushi. Ale omlet tamago to nie tylko składnik sushi – możecie zjeść go na śniadanie lub dorzucić do japońskiego rosołu np. ramen czy zupy miso.

Japoński omlet tamago yaki – składniki

  • 4 jajka
  • 1 łyżka cukru
  • 2 łyżeczki mirin lub innego półwytrawnego wina (np. tzw. Wina z Maryjką – reńskie wino z Lidla)
  • 1/3 łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka sosu sojowego – japońskiego np. Kikkoman
  • olej do smażenia

Japoński omlet tamago yaki – przepis

  1. Wszystkie składniki należy wymieszać w misce, lekko ubijając mieszankę – tak jak na tradycyjny omlet.
  2. Rozgrzewamy olej na specjalnej prostokątnej patelni do smażenia omletu do sushi Tamago Yaki lub zwykłej patelni z teflonową powierzchnią. Warstwa oleju powinna być minimalna – najlepiej do smarowania patelni używać pędzla kuchennego lub wacika.
  3. Na rozgrzany olej wlewamy cienką warstwę mieszanki na omlet – grubości naleśnika. Rozprowadzamy omlet na całej patelni poruszając patelnię na boki.
  4. Gdy omlet zacznie się ścinać, składamy go na pół (korzystając z pałeczek lub innego narzędzia kuchennego, potem jeszcze raz na pół i umieszczamy kawałek omletu na boku patelni.
  5. Pozostałą powierzchnię patelni smarujemy olejem i wylewamy nową warstwę – tak, żeby cześć połączyła się z już gotowym omletem, a reszta równomiernie rozlała się na patelni.
  6. Gdy kolejna cześć omletu się zetnie przekładamy gotowy kawałek na nową cześć i zwijamy na drugi bok, formując gotowy omlet. Czynności wylewania i smażenia nowych warstw omletu powtarzamy tak długo, aż skończy się nam omletowa masa.
  7. Na koniec powinniśmy otrzymać blok omletu o kilkunastu warstwach widocznych w przekroju – tak jak na załączonym obrazku

Oryginalny omlet powinien być na tyle wysoki, że po ukrojeniu plastra jego grubość wystarczy na pokrycie kawałka Nigiri – Tamago Nigiri. Przepis na ryż do sushi: jak zrobic sushi. Przepis na nigiri: nigiri sushi

Smacznego!

4.5/5 - (4 votes)
Karolina Kwiatkowska
Karolina Kwiatkowska

Cześć, jestem Karolina, z zawodu i zamiłowania jestem kucharzem. Na moim blogu chce z wami dzielić się wszystkimi, pysznymi przepisami, które tworzę na co dzień. Korzystajcie... i smacznego!

Artykuły: 2798

Jeden komentarz

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *