Sernik japoński

Czas przygotowania:

10 min

Czas gotowania:

1 godz. 20 min

Łączny czas:

1 godz. 20 min

Ilość porcji:

Stopień trudności:

Typ kuchni:

Sernik japoński to wyjątkowe danie, które pochodzi z kuchni japońskiej. Jest to delikatny i lekki sernik o subtelnym smaku, który z pewnością zachwyci Twoje podniebienie. Przygotowanie tego deseru jest proste, a efekt końcowy z pewnością zadowoli Twoje podniebienie.

Sernik japoński – składniki

  • 250g serka mascarpone
  • 200g serka tofu
  • 100g cukru
  • 3 jajka
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • 100g mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • opcjonalnie: posypka z migdałów lub owoców

Alternatywą dla serka tofu może być ser biały lub ser ricotta. Jeśli nie masz ekstraktu waniliowego, możesz użyć zamiast niego cukru waniliowego. Posypka z migdałów lub owoców to opcjonalny dodatek, który nada sernikowi dodatkowego smaku i wyglądu.

Sernik japoński – przepis krok po kroku

  1. W misce umieść serek mascarpone, serek tofu (lub inny ser), cukier i ekstrakt waniliowy. Dokładnie wymieszaj składniki, aż uzyskasz jednolitą masę.
  2. Dodaj jajka do masy serowej i ponownie wymieszaj, aż składniki się połączą.
  3. W osobnej misce wymieszaj mąkę, proszek do pieczenia i szczyptę soli.
  4. Stopniowo dodawaj suchą mieszankę do masy serowej, ciągle mieszając, aż składniki się połączą.
  5. Przełóż masę do formy do pieczenia wyłożonej papierem do pieczenia.
  6. Wstaw formę do nagrzanego piekarnika i piecz sernik japoński przez około 40-45 minut w temperaturze 180°C.
  7. Po upieczeniu, wyjmij sernik z piekarnika i pozostaw do ostygnięcia.
  8. Jeśli chcesz, możesz posypać sernik japoński posypką z migdałów lub owocami.
  9. Gotowy sernik japoński podawaj schłodzony.

Teraz, gdy znasz przepis na sernik japoński, możesz cieszyć się tym wyjątkowym deserem o delikatnym smaku i lekkiej konsystencji. Smacznego!

Rate this post
Karolina Kwiatkowska
Karolina Kwiatkowska

Cześć, jestem Karolina, z zawodu i zamiłowania jestem kucharzem. Na moim blogu chce z wami dzielić się wszystkimi, pysznymi przepisami, które tworzę na co dzień. Korzystajcie... i smacznego!

Artykuły: 2798

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *