Batoniki z amarantusa

Czas przygotowania:

2 godz. 15 min

Czas gotowania:

30 min

Łączny czas:

2 godz. 45 min

Ilość porcji:

4-6

Stopień trudności:

łatwy

Typ kuchni:

międzynarodowa

Batoniki z amarantusa – składniki

  • 1 szklanka amarantusa
  • 1/2 szklanki miodu lub syropu klonowego
  • 1/2 szklanki masła orzechowego (można użyć również masła migdałowego)
  • 1/4 szklanki nasion chia
  • 1/4 szklanki płatków kokosowych
  • 1/4 szklanki posiekanych orzechów (np. orzechów laskowych, orzechów włoskich)
  • 1/4 szklanki rodzynek
  • 1/4 szklanki czekoladowych wiórków
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego

Batoniki z amarantusa – przepis krok po kroku

  1. W dużym garnku gotuj amarantus zgodnie z instrukcjami na opakowaniu. Odstaw do ostygnięcia.
  2. W misce wymieszaj miód (lub syrop klonowy) oraz masło orzechowe, aż powstanie jednolita masa.
  3. Dodaj nasiona chia, płatki kokosowe, posiekane orzechy, rodzynki, czekoladowe wiórki i ekstrakt waniliowy. Dokładnie wymieszaj.
  4. Dodaj ostudzony amarantus do miski i ponownie wymieszaj, aby składniki dobrze się połączyły.
  5. Przygotuj prostokątną formę do pieczenia, wyłożoną papierem do pieczenia. Przełóż masę z amarantusa do formy i równomiernie rozprowadź.
  6. Wstaw formę do lodówki na około 2 godziny, aby batoniki stężały.
  7. Po tym czasie wyjmij formę z lodówki i pokrój batoniki na równą wielkość.
  8. Batoniki z amarantusa są gotowe do podania. Możesz je przechowywać w lodówce w szczelnie zamkniętym pojemniku.
Rate this post
Karolina Kwiatkowska
Karolina Kwiatkowska

Cześć, jestem Karolina, z zawodu i zamiłowania jestem kucharzem. Na moim blogu chce z wami dzielić się wszystkimi, pysznymi przepisami, które tworzę na co dzień. Korzystajcie... i smacznego!

Artykuły: 2874

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *