Kotlety z łososia z sosem jogurtowym

Czas przygotowania:

15 min

Czas gotowania:

5 min

Łączny czas:

20 min

Ilość porcji:

3-4

Stopień trudności:

łatwy

Typ kuchni:

międzynarodowa, polska

Kotlety z łososia z sosem jogurtowym – składniki

  • 500g filetu z łososia
  • 1 jajko
  • 1/2 szklanki bułki tartej
  • 1/4 szklanki posiekanej natki pietruszki
  • 1/4 szklanki posiekanej cebuli
  • 1/4 szklanki jogurtu naturalnego
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1 łyżeczka startej skórki z cytryny
  • 1 ząbek czosnku, przeciśnięty przez praskę
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1/4 łyżeczki pieprzu
  • olej roślinny do smażenia

Kotlety z łososia z sosem jogurtowym – przepis krok po kroku

  1. W misce wymieszaj filet z łososia, jajko, bułkę tartą, natkę pietruszki, cebulę, sok z cytryny, skórkę z cytryny, czosnek, sól i pieprz. Dokładnie wymieszaj, aż składniki się połączą.
  2. Formuj kotlety z mieszaniny łososia, około 2 łyżek na kotlet. Możesz lekko spłaszczyć kotlety, aby równomiernie się smażyły.
  3. Na patelni rozgrzej olej roślinny. Smaż kotlety z łososia po 3-4 minuty z każdej strony, aż staną się złote i chrupiące.
  4. W międzyczasie, przygotuj sos jogurtowy. W misce wymieszaj jogurt naturalny, sok z cytryny, skórkę z cytryny, sól i pieprz. Dobrze wymieszaj, aż składniki się połączą.
  5. Podawaj kotlety z łososia z sosem jogurtowym jako dodatek. Możesz również podać je z ulubionymi warzywami lub sałatką.
Rate this post
Karolina Kwiatkowska
Karolina Kwiatkowska

Cześć, jestem Karolina, z zawodu i zamiłowania jestem kucharzem. Na moim blogu chce z wami dzielić się wszystkimi, pysznymi przepisami, które tworzę na co dzień. Korzystajcie... i smacznego!

Artykuły: 2874

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *