Sałatka z pomidorem, miętą i sosem balsamicznym
Czas przygotowania:
10 min
Czas gotowania:
20 min
Łączny czas:
30 min
Ilość porcji:
4
Stopień trudności:
łatwe
Typ kuchni:
międzynarodowa
Sałatka z pomidorem, miętą i sosem balsamicznym to doskonały pomysł na lekką i szybką sałatę. Mieszanka dobrej oliwy i sosu balsamicznego uczyni każdą z sałat wyjątkową.
Ja użyłam sałaty rzymskiej, ale może być też masłowa, lodowa lub rukola. Uwielbiam pomidory koktajlowe – są pyszne a w dodatku pięknie prezentują się na talerzu. Dodaję świeżo zerwane liście mięty – czynią sałatkę orzeźwiającą i nieco egzotyczną. Mięta jest bardzo łatwym w uprawie ziołem, rośnie jak chwast – więc nie należy bać się obrywania jej liści. Podaję przepis na najprostszą wersję tej sałaty – ale pasować będzie tu ogórek, papryka, feta lub inne składniki, które lubicie.
Sałatka z pomidorem, miętą i sosem balsamicznym – składniki
- mała główka rzymskiej sałaty
- 250 gramów pomidorów koktajlowych
- pół filiżanki liści mięty
- sól, pieprz
- cytryna
- sos balsamiczny
- oliwa z oliwek
Sałatka z pomidorem, miętą i sosem balsamicznym – przepis
- Umyjcie i porwijcie sałatę na drobne kawałki – sałaty nie kroi się – lepiej ją rwać – dłużej będzie jędrna.
- Kroimy pomidory koktajlowe na połówki – jeśli są za mało słodkie możecie ja najpierw podpiec w piekarniku – wydobędziecie ich słodycz – będą delikatne i pyszne.
- Wymieszać sałatę z pomidorami i liśćmi mięty – oraz oczywiście z innymi składnikami, które lubicie.
- W słoiku wymieszać oliwę z solą, pieprzem, i cytryną – tym sosem polejcie sałatę tuż przed podaniem.
- Następnie polać tak powstałym sosem – na wierzch polewamy sosem balsamicznym ja mam takowy z Lidla – jest bardzo dobry.
- Dla ozdoby polewamy kleks oliwy a na ów kleks wlewamy sos balsamiczny – można moczyć w tym roztworze np. bagietkę.