Trippa alla Fiorentina – włoskie flaki na gęsto w sosie pomidorowym
Czas przygotowania:
10 min
Czas gotowania:
1 godz. 20 min
Łączny czas:
1 godz. 20 min
Ilość porcji:
Stopień trudności:
Typ kuchni:
Trippa czyli przepis na włoskie flaczki na gęsto – pyszne, aromatyczne i lekko pikantne flaki w sosie pomidorowym. Różne we Włoszech trippy spotkać możemy: alla Florentina, alla Romana i wiele innych odmian. Mnie najbardziej smakowała wersja pikantno-pomidorowa we Florencji i ten przepis staram się odtworzyć. Włosi posypuję flaczki parmezanem i serwują z chlebem. To danie tak popularne, że możemy je kupić w formie fast foodowej kanapki od przydrożnego sprzedawcy. W kolejce po tylko na pozór okropną kanapkę z flakami spotkać możemy eleganckie Włoszki, których nigdy nie podejrzewalibyście o miłość do Trippy w bułce. Ciężko rozprawić się z tym cieknącym daniem w worku elegancko – ale warto poświęcić nawet najlepsze ubrania dla tego niezapomnianego smaku.
Trippa alla Fiorentina – składniki
- 500 gramów umytych i podgotowanych flaków
- sos pomidorowy (ewentualnie puszka pomidorów)
- kawałeczki włoszczyzny: marchew, seler, pietruszka
- 1 ząbek czosnku, ostra suszona papryka peperoncini
- odrobina oliwy
- szczypta oregano
- szczypta parmezanu do posypki
Trippa alla Fiorentina – przepis
- Umyte i ugotowane flaki ze sklepu gotujemy ponownie około godziny, następnie płuczemy.
- Na oliwie smażymy 2 ząbki czosnku i plasterki suszonej papryki peperoncini, następnie dorzucamy flaki i smażymy około 5 minut.
- Drobno pokrojoną włoszczyznę – około pół marchwi, kawałeczek selera i 4 plastry pietruszki podgotowujemy do miękkości w osobnym garnku.
- Do podsmażonych flaków dolewamy sos pomidorowy, warzywa i dusimy na małym ogniu około godziny – do momentu, aż flaki zmiękną.
- Przyprawiamy solą, pieprzem, odrobiną oregano i polewamy oliwą.
- Gorące trippa posypujemy parmezanem, serwujemy z pieczywem. Pycha!
Wieki flaczków nie jadłam! Twoja wersja bardzo do mnie przemawia 🙂