Makaron z papryką i boczkiem

Czas przygotowania:

10 min

Czas gotowania:

1 godz. 20 min

Łączny czas:

1 godz. 20 min

Ilość porcji:

Stopień trudności:

Typ kuchni:

Makaron z papryką, boczkiem w pikantnym sosie pomidorowym urzekł mnie we Włoszech – a dokładnie w spaghetterii z tradycjami (prowadzona od 23 lat przez cudowną włoską rodzinę) Alle Bandierine w Pizie.

To był najlepszy makaron z sosem jaki kiedykolwiek jadłam – już 4 dzień prowadzę próby nad odtworzeniem tego przepisu idealnie – sekretem jest kwadratowe spaghetti alla chitarra, które doskonale wchłania sos. Należy podpiec paprykę, żeby wydobyć jej aromat i zdjąć skórkę. Odrobina cebuli, boczku, szałwii, ostrej papryczki peperoncini, naturalny sos pomidorowy, parmezan i gotowe! Pamiętajcie, żeby ugotowany al dente makaron podsmażyć chwilę z sosem – dzięki temu smaki się przenikną. Makaron z papryką to przepis idealny, moim zachwytom nie ma końca.

Makaron z papryką i boczkiem – składniki

  • 100 gramów boczku – surowego lub lekko wędzonego
  • pół średniej cebuli
  • sos pomidorowy (nie przecier i nie sok – naturalny sos w butelce)
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 suszona papryczka peperoncini pokrojona w cienkie plasterki
  • 3 papryki – podpieczone w piekarniku i obrane ze skóry (2 żółte, 1 czerowna)
  • 3 liście szałwii, szczypta oregano, sól, pieprz
  • parmezan do posypania
  • oliwa z oliwek
  • odrobina natki pietruszki
  • spaghetti alla chitarra (spaghetti o kwadratowym przekroju poprzecznym)

Makaron z papryką i boczkiem – przepis

  1. Umytą i posmarowaną cienką warstwą oliwy paprykę wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na 10 – 15 minut – aż skóra się lekko spiecze i dzięki temu łatwo ją zdejmiemy. Jeśli się spieszycie polecam użycie gotowej papryki.
  2. Boczek i cebulę pokroić w drobną kostkę.
  3. Podsmażyć boczek, gdy lekko się zrumieni dorzucić cebulę, przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku i plasterki suszonej papryczki peperoncini.
  4. Obrać i pokroić w dość dużą kostkę pieczoną paprykę, podsmażać chwilę z boczkiem i cebulą.
  5. Zalać całość 2 szklankami sosu pomidorowego ( do kupienia w kartonikach lub butelkach).
  6. Dusić powoli około 10 minut, dodać sól, pieprz, oregano i szałwię. Opcjonalnie jeszcze trochę ostrej papryki.
  7. Makaron ugotować al dente (podana ilość sosu jest na około 3 porcje). Gotować go 1 minutę, krócej niż jest napisane na opakowaniu, Makaron odlać i natychmiast wlać do sosu. Podgrzewać całość ciągle mieszając około 2 minut. Chodzi o to, żeby smaki się przeniknęły a makaron połączył z sosem.
  8. Podawać posypane parmezanem. Ten makaron jest absolutnie dokonały. Poniżej zdjęcie już doścignionego ideału.
CZYTAJ  Wołowina po chińsku w sosie sojowym i ostrygowym z grzybami
makaron z pieczoną papryką
Makaron z papryką i boczkiem
grillowana papryka
Grillowana papryka
5/5 - (5 votes)
Karolina Kwiatkowska
Karolina Kwiatkowska

Cześć, jestem Karolina, z zawodu i zamiłowania jestem kucharzem. Na moim blogu chce z wami dzielić się wszystkimi, pysznymi przepisami, które tworzę na co dzień. Korzystajcie... i smacznego!

Artykuły: 2874

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *