Potrawy wigilijne
Czas przygotowania:
60 min
Czas gotowania:
60 min
Łączny czas:
1h 60min
Ilość porcji:
Stopień trudności:
Typ kuchni:
Potrawy wigilijne
W tym roku kolejna porcja wigilijnych dań, już niedługo opublikujemy też doskonałe dania świąteczne. Wigilia i Święta – tylko ze Smakalajzyt.pl
Potrawy wigilijne czyli tradycyjne wigilijne dania, które mają symbolizować: dostatek – orzechy, płodność – mak, a symbolem osłody życia jest miód. Wigilijna kolacja jest bardzo zdrowa, składa się z ryb, suszonych grzybów, zdrowych buraków i kiszonej kapusty bogatej w witaminę C, orzechy, mak i suszone owoce tworzących w domu cudowny zapach. Ta prastara wieczerza skomponowana z tradycyjnych produktów, konserwowanych w naturalny sposób czyli przez suszenie, kiszenie, solenie lub marynowanie nie zmieniła się na przestrzeni stuleci – pragnąc zachować jej tradycyjny wymiar przedstawiam doskonałe wigilijne potrawy przygotowane od A do Z z naturalnych produktów.
Potrawy wigilijne, a właściwie 12 wigilijnych dań to tradycja symbolizująca 12 apostołów lub bardziej pogańsko 12 miesięcy roku, które trzeba celebrować, żeby kolejny rok też był udany.
Potrawy wigilijne są aromatyczne i delikatne, poza tym w jakiś sposób wyjątkowe – w końcu ile razy w roku lepicie uszka z grzybami i tworzycie zakwas na barszcz? Muszę się przyznać, że nawet ja kuchenny wojownik przygotowuję te dania raz do roku. Uwielbiam karpia na maśle (pamiętajcie o zachowaniu łusek na szczęście), śledzie z cebulką, barszcz z uszkami, paszteciki z grzybami, śledzie pod pierzynką czy moją ulubioną rybę po grecku.
Nigdy nie zapominam o kompocie z suszu, który sprzyja trawieniu i pięknie pachnie.
Kapusta z grzybami i pierogi z grzybami sprawiają, że święta stają jeszcze bardziej urocze.
Zupa grzybowa z suszonych grzybów i odrobiną śmietany jest wspaniała.
Jeśli jednak wolicie poeksperymentować spróbujcie postnej zupy śledziowej, podchodziłam do niej bardzo sceptycznie, okazała się być wspaniała.
Uwielbiam delikatnego pstrąga w galarecie i rybę w octowej zalewie. Na deser makowiec i powoli można zacząć spoglądać pod choinkę.
Delikatne i pyszne potrawy wigilijne są nie zawsze łatwe i szybkie w przygotowaniu – zróbcie lepiej kilka dań mniej, żeby się nie umęczyć, nie złościć i nie kupować dań z paczki.
Polecam też nasz zbiór wybitnych przepisów na Boże Narodzenie