Pierogi ruskie – przygotowaliśmy idealny farsz

Czas przygotowania:

10 min

Czas gotowania:

1 godz. 20 min

Łączny czas:

1 godz. 20 min

Ilość porcji:

15

Stopień trudności:

trudne

Typ kuchni:

Pierogi ruskie to fantastyczne, proste i tanie danie. Owszem lepienie może do najszybszych czynności nie należy – ale urok domowych pierogów nie ma sobie równych.

Pierogi ruskie – składniki

Składniki na około 100 pierogów ruskich (ja lubię dużo).

  • 1 kg mąki pszennej
  • 1/2 litra gorącej wody – w razie potrzeby dolewać
  • jedna płaska łyżeczka soli

Pierogi ruskie składniki na farsz

  • 1 kg ugotowanych ziemniaków
  • 1 kg twarogu półtłustego lub tłustego
  • dwie spore cebule drobno posiekane
  • 1 pęczek zielonego koperku (choć pierogi ruskie wcale nie pochodzą z Rosji  ten patent podpowiedział mi znajomy Rosjanin)

Pierogi ruskie przepis przygotowanie:

Przepis na ciasto pierogowe:

  • Mąkę przesiewamy i łączymy z wodą i solą, ciasto zagniatamy,tak długo aż nie będzie kleiło się do rąk.
  • Ciasto dzielimy po kawałku,w zależności od wielkości stolnicy. Oczywiście stolnicę jak i wałek posypujemy mąką. Ciasto rozwałkowujemy- starajmy się dość cienko.
  • Po rozwałkowaniu ciasta robimy krążki szklanką normalnej wielkości, jeśli ktoś woli małe pierogi niech użyje mniejszej szklanki. Pamiętajmy również o tym żeby reszta ciasta nie obsychała i dlatego przykrywamy je ściereczką.

Przepis na farsz do pierogów ruskich:

  • Ugotować ziemniaki w normalnie osolonej wodzie, odcedzić i roztłuc tłuczkiem – ja nie mielę – dobrze roztłukuję.
  • Twaróg rozgnieść widelcem, na jakimkolwiek tłuszczu podsmażyć cebulę na złoty kolor.
  • Wszystkie składniki mieszamy oczywiście wraz z drobno posiekanym koperkiem, solimy, pieprzymy do smaku. Farsz na pierogi ruskie gotowy.

Pierogi ruskie podajemy:

  • ze skwarkami boczkowymi
  • z cebulką smażoną
  • ze skwarkami słoniny
  • ze śmietaną i z cukrem
  • lub po prostu z odrobiną masła – co kto woli:)

Jak gotować pierogi ruskie?

Do dużej ilości osolonej wody z odrobiną oleju wrzucamy sklejone pierogi ruskie mniej więcej około 12-15 sztuk. Czasami przyklejają się do dna garnka,ale można im dopomóc delikatnie łyżką.

CZYTAJ  Musaka - grecka zapiekanka z bakłażanem i mięsem.

Czekamy do chwili wypłynięcia na powierzchnie wody i zmniejszamy płomień ognia i tak jeszcze około 2 minut gotujemy.

4.8/5 - (5 votes)
Karolina Kwiatkowska
Karolina Kwiatkowska

Cześć, jestem Karolina, z zawodu i zamiłowania jestem kucharzem. Na moim blogu chce z wami dzielić się wszystkimi, pysznymi przepisami, które tworzę na co dzień. Korzystajcie... i smacznego!

Artykuły: 2874

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *