Pasta rybna ze szprotek

Czas przygotowania:

10 min

Czas gotowania:

1 godz. 20 min

Łączny czas:

1 godz. 20 min

Ilość porcji:

Stopień trudności:

Typ kuchni:

Pasta rybna ze szprotek w oleju i pomidorach pół na pół, z dodatkiem ziół prowansalskich, czerwonej cebuli, keczupu i odrobiny przecieru pomidorowego. Ta pasta to cudowna i smaczna alternatywa dla ciężkich majonezowych past rybnych. Przygotujecie ją w 10 minut.

Tą pyszną pastą uraczył mnie kolega z pracy, którego o tak wielki kulinarny talent nie podejrzewałam. Idealnie doprawione rybne smarowidło na świeżej bułce z masłem to uczta. Dzięki składamy Wiesławowi, a pastę włączamy do naszego menu.

Pasta rybna ze szprotek – składniki

  • 1 puszka szprotek w oleju
  • 1 puszka szprotek w sosie pomidorowym
  • 1 średnia czerwona cebula drobno posiekana
  • 2 łyżki keczupu
  • 2 łyżeczki przecieru pomidorowego (jeśli jest kwaśny można odrobinę dosłodzić)
  • łyżeczka czubata ziół prowansalskich
  • szczypta soli
  • solidna szczypta pieprzu

Pasta rybna ze szprotek – przepis

  1. Ryby wyjmujemy z puszek (omijając olej, którego nie dodajemy do pasty), można dodać część pomidorowej zalewy.
  2. W misce rozgniatamy szprotki widelcem, dodajemy drobno posiekaną cebulę i mieszamy.
  3. Doprawiamy solą, pieprze, i solidną porcją ziół prowansalskich.
  4. Następnie dodajemy keczup, przecier pomidorowy i opcjonalnie odrobinę cukru.

Pasta ma mieć wyraźnie czerwony kolor i sporo chrupiącej cebuli – ja nie żałuję też pieprzu – lubię dania wyraziste. Całość mieszamy dokładnie. Pasta idealnie smakuje z białym, świeżym pieczywem posmarowanym masłem. To idealne danie na śniadanie, kolację i jako przekąska (zakąska) na imprezę.

5/5 - (2 votes)
Karolina Kwiatkowska
Karolina Kwiatkowska

Cześć, jestem Karolina, z zawodu i zamiłowania jestem kucharzem. Na moim blogu chce z wami dzielić się wszystkimi, pysznymi przepisami, które tworzę na co dzień. Korzystajcie... i smacznego!

Artykuły: 2874

Jeden komentarz

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *