Pasta rybna ze szprotek
Czas przygotowania:
10 min
Czas gotowania:
1 godz. 20 min
Łączny czas:
1 godz. 20 min
Ilość porcji:
Stopień trudności:
Typ kuchni:
Pasta rybna ze szprotek w oleju i pomidorach pół na pół, z dodatkiem ziół prowansalskich, czerwonej cebuli, keczupu i odrobiny przecieru pomidorowego. Ta pasta to cudowna i smaczna alternatywa dla ciężkich majonezowych past rybnych. Przygotujecie ją w 10 minut.
Tą pyszną pastą uraczył mnie kolega z pracy, którego o tak wielki kulinarny talent nie podejrzewałam. Idealnie doprawione rybne smarowidło na świeżej bułce z masłem to uczta. Dzięki składamy Wiesławowi, a pastę włączamy do naszego menu.
Pasta rybna ze szprotek – składniki
- 1 puszka szprotek w oleju
- 1 puszka szprotek w sosie pomidorowym
- 1 średnia czerwona cebula drobno posiekana
- 2 łyżki keczupu
- 2 łyżeczki przecieru pomidorowego (jeśli jest kwaśny można odrobinę dosłodzić)
- łyżeczka czubata ziół prowansalskich
- szczypta soli
- solidna szczypta pieprzu
Pasta rybna ze szprotek – przepis
- Ryby wyjmujemy z puszek (omijając olej, którego nie dodajemy do pasty), można dodać część pomidorowej zalewy.
- W misce rozgniatamy szprotki widelcem, dodajemy drobno posiekaną cebulę i mieszamy.
- Doprawiamy solą, pieprze, i solidną porcją ziół prowansalskich.
- Następnie dodajemy keczup, przecier pomidorowy i opcjonalnie odrobinę cukru.
Pasta ma mieć wyraźnie czerwony kolor i sporo chrupiącej cebuli – ja nie żałuję też pieprzu – lubię dania wyraziste. Całość mieszamy dokładnie. Pasta idealnie smakuje z białym, świeżym pieczywem posmarowanym masłem. To idealne danie na śniadanie, kolację i jako przekąska (zakąska) na imprezę.
Pasty rybne sama często i chętnie przyrządzam do chlebka nie ma lepszego dodatku 🙂