Kalmary faszerowane kaszanką

Czas przygotowania:

30 min.

Czas gotowania:

20 min.

Łączny czas:

50 min

Ilość porcji:

2

Stopień trudności:

trudne

Typ kuchni:

Hiszpańska, Południowoamerykańska

Kalmary to bardzo smaczne głowonogi, które mogą sprawić trochę kłopotów przy ich oprawianiu – oczywiście jeśli kupicie świeże i niepatroszone.

Jak obrać kalmara?

Najpierw pewną ręką usunąć część z głową i nogami – należy wyjąć ją w głównego worka (płaszcza). Z worka wydłubać szkielet ja nazywam tę część „pazurem” (cienka jakby plastikowa, podłużna część). Następnie należy dokładnie opłukać worek w środku – musi być czysty. Delikatnie zdjąć fioletową skórkę z wierzchu – wystarczy dobrze chwycić ją palcami. Tym sposobem mamy gotowe kalmarowe tuby do faszerowania. Jeśli chcielibyście zjeść również pyszne nóżki bawimy się dalej: należy odkroić część z oczami i zostawić 10 nóg – z czego 2 dłuższe odcinamy (mogą mieć haczyki lub kawałki przyssawek). Z pomiędzy nóżek należy wydłubać twardy, kościsty dziób. Nóżki umyć i pokroić – będą pyszne w farszu.

Kalmary faszerowane kaszanką – składniki

  • 12 sztuk małych kalmarów tzw. „baby” – im większe tym będzie łatwiej Wam je faszerować, z kolei mniejsze są delikatniejsze 🙂

Farsz:

  • 2 kaszanki obrane ze skóry (ja wybrałam te z drobną kaszą jęczmienną)
  • 2 cebule
  • 2 ząbki czosnku
  • sok z 1/4 cytryny
  • garść natki pietruszki
  • sól, pieprz, chilli
  • odrobina oleju do smażenia

Sos pomidorowy:

  • 2 średnie pomidory bez skóry
  • 1/2 cebuli
  • mały ząbek czosnku
  • sól, pieprz, cukier

Kalmary faszerowane kaszanką – przepis

Owoce morza obrać i oczyścić. Lekko wysuszyć.

Farsz:

Podsmażyć 2 posiekane cebule i drobno posiekany czosnek, następnie dodać obraną i pokrojoną w plastry kaszankę. Smażyć do rozpadnięcia się kaszanki i połączenia wszystkich składników. Dodać posiekane nóżki kalmarów. Doprawić solą, pieprzem i ostrą papryką oraz sokiem z cytryny. Na koniec dodać solidną garść natki pietruszki. Farsz rozłożyć na płaskim talerzu i przestudzić.

Sos:

Pomidory sparzyć i obrać ze skóry. Cebulę podsmażyć z czosnkiem na odrobinie oliwy, dodać pomidory i powoli odparowywać (redukować) sos. Na koniec doprawić solą, pieprzem i szczyptą cukru. Sos ma być bardzo delikatny.

CZYTAJ  Makaron z tuńczykiem

Kalmary faszerowane – przepis

  • Tuby delikatnie napełnić farszem – jeśli macie bardzo małe sztuki można tak jak ja użyć lejka, którego cienką rurkę umieścicie w kalmarze. Ja użyłam drewnianej łyżki do przepychania kaszankowego farszu.
  • Pamiętajcie, żeby zbyt mocno nie wpychać farszu – bo mięso mogłoby popękać. Z góry zapiąć wypełnione kalmarowe tuby wykałaczką.
  • Smażyć na grillowej patelni po 2 minuty z każdej strony – mięso musi lekko napuchnąć i delikatnie się zrumienić.
  • Jeść podane na pomidorowym sosie i skropione sokiem z cytryny.
  • Powiew wakacji gwarantowany 🙂
5/5 - (4 votes)
Karolina Kwiatkowska
Karolina Kwiatkowska

Cześć, jestem Karolina, z zawodu i zamiłowania jestem kucharzem. Na moim blogu chce z wami dzielić się wszystkimi, pysznymi przepisami, które tworzę na co dzień. Korzystajcie... i smacznego!

Artykuły: 2874

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *