Kalmary faszerowane kaszanką
Czas przygotowania:
30 min.
Czas gotowania:
20 min.
Łączny czas:
50 min
Ilość porcji:
2
Stopień trudności:
trudne
Typ kuchni:
Hiszpańska, Południowoamerykańska
Kalmary to bardzo smaczne głowonogi, które mogą sprawić trochę kłopotów przy ich oprawianiu – oczywiście jeśli kupicie świeże i niepatroszone.
Jak obrać kalmara?
Najpierw pewną ręką usunąć część z głową i nogami – należy wyjąć ją w głównego worka (płaszcza). Z worka wydłubać szkielet ja nazywam tę część „pazurem” (cienka jakby plastikowa, podłużna część). Następnie należy dokładnie opłukać worek w środku – musi być czysty. Delikatnie zdjąć fioletową skórkę z wierzchu – wystarczy dobrze chwycić ją palcami. Tym sposobem mamy gotowe kalmarowe tuby do faszerowania. Jeśli chcielibyście zjeść również pyszne nóżki bawimy się dalej: należy odkroić część z oczami i zostawić 10 nóg – z czego 2 dłuższe odcinamy (mogą mieć haczyki lub kawałki przyssawek). Z pomiędzy nóżek należy wydłubać twardy, kościsty dziób. Nóżki umyć i pokroić – będą pyszne w farszu.
Kalmary faszerowane kaszanką – składniki
- 12 sztuk małych kalmarów tzw. „baby” – im większe tym będzie łatwiej Wam je faszerować, z kolei mniejsze są delikatniejsze 🙂
Farsz:
- 2 kaszanki obrane ze skóry (ja wybrałam te z drobną kaszą jęczmienną)
- 2 cebule
- 2 ząbki czosnku
- sok z 1/4 cytryny
- garść natki pietruszki
- sól, pieprz, chilli
- odrobina oleju do smażenia
Sos pomidorowy:
- 2 średnie pomidory bez skóry
- 1/2 cebuli
- mały ząbek czosnku
- sól, pieprz, cukier
Kalmary faszerowane kaszanką – przepis
Owoce morza obrać i oczyścić. Lekko wysuszyć.
Farsz:
Podsmażyć 2 posiekane cebule i drobno posiekany czosnek, następnie dodać obraną i pokrojoną w plastry kaszankę. Smażyć do rozpadnięcia się kaszanki i połączenia wszystkich składników. Dodać posiekane nóżki kalmarów. Doprawić solą, pieprzem i ostrą papryką oraz sokiem z cytryny. Na koniec dodać solidną garść natki pietruszki. Farsz rozłożyć na płaskim talerzu i przestudzić.
Sos:
Pomidory sparzyć i obrać ze skóry. Cebulę podsmażyć z czosnkiem na odrobinie oliwy, dodać pomidory i powoli odparowywać (redukować) sos. Na koniec doprawić solą, pieprzem i szczyptą cukru. Sos ma być bardzo delikatny.
Kalmary faszerowane – przepis
- Tuby delikatnie napełnić farszem – jeśli macie bardzo małe sztuki można tak jak ja użyć lejka, którego cienką rurkę umieścicie w kalmarze. Ja użyłam drewnianej łyżki do przepychania kaszankowego farszu.
- Pamiętajcie, żeby zbyt mocno nie wpychać farszu – bo mięso mogłoby popękać. Z góry zapiąć wypełnione kalmarowe tuby wykałaczką.
- Smażyć na grillowej patelni po 2 minuty z każdej strony – mięso musi lekko napuchnąć i delikatnie się zrumienić.
- Jeść podane na pomidorowym sosie i skropione sokiem z cytryny.
- Powiew wakacji gwarantowany 🙂