Zupa pieczarkowa ze śmietaną i makaronem

Czas przygotowania:

20 min.

Czas gotowania:

1 godz.

Łączny czas:

1 godz. 20 min

Ilość porcji:

4-6

Stopień trudności:

łatwe

Typ kuchni:

Międzynarodowa

Zupa pieczarkowa z ziemniakami i śmietaną to prosta i delikatna zupa, której smak możemy podkreślić odrobiną soku z cytryny i solidną porcją natki pietruszki. Ja zawsze dodaję 18% śmietany. Poniższy przepis zakłada, że mamy gotowy rosół lub bulion (ewentualnie z kostki). Ja miałam aromatyczny rosół wołowo-drobiowy, który okazał się bazą idealną – tutaj znajdziecie przepis na bulion idealny. Jeśli jednak marzy się Wam szybka zupa możecie użyć kostek rosołowych – pieczarki smażone z cebulą będą mocną bazą smakową. Ja użyłam ziemniaków, ale makaron też będzie pasował.

Zupa pieczarkowa ze śmietaną – składniki

  • około 1 litr bulionu mięsno – warzywny czyli np. 1 udo z kurczaka i włoszczyzna
  • 300 gramów pieczarek
  • 1 średnia cebula
  • 4 – 5 ziemniaków (może też być makaron, ale gotowany osobno)
  • solidna garść posiekanej natki pietruszki
  • 4 łyżki kwaśnej śmietany 18%
  • sól i pieprz
  • sok z 1/4 cytryny lub odrobina octu
  • łyżka masła do smażenia cebuli z pieczarkami

Zupa pieczarkowa z cebulą i śmietaną – przepis

  1. Cebulę drobno posiekać i wrzucić na łyżkę rozgrzanego na patelni masła, po 5 minutach dodać pokrojone w cienkie plastry pieczarki – doprawić solą i pieprzem – smażyć do miękkości pieczarek.
  2. Obrać i pokroić w kostkę ziemniaki, następnie wrzucić je do bulionu razem z pieczarkami i cebulą – gotować do miękkości.
  3. W zupie można zostawić marchewkę jeśli użyliście jej do bulionu, ale ja się jej pozbyłam.
  4. Gdy ziemniaki będą miękkie i wszystkie smaki się połączą – należy zdjąć pieczarkową z gazu i dodać kilka łyżek kwaśnej śmietany, sok z cytryny, doprawić finalnie solą i pieprzem oraz oprószyć sporą ilością natki pietruszki.
  5. Jeśli nie chce się Wam walczyć z obieraniem ziemniaków – ugotujcie osobno swój ulubiony makaron i dodajcie go do zupy pod sam koniec gotowania, jeśli macie dużą ilość zupy – i nie zjecie jej od razu radzę dodawać makaron każdemu na talerz tuż przed podaniem.
  6. Zupę podawać z chlebem lub bułką. Prosta, lekka i pyszna.
CZYTAJ  Pikantna zupa rybna z pomidorami

zupa pieczarkowa ze śmietaną

Rate this post
Karolina Kwiatkowska
Karolina Kwiatkowska

Cześć, jestem Karolina, z zawodu i zamiłowania jestem kucharzem. Na moim blogu chce z wami dzielić się wszystkimi, pysznymi przepisami, które tworzę na co dzień. Korzystajcie... i smacznego!

Artykuły: 2874

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *