Zupa pieczarkowa ze śmietaną i makaronem
Czas przygotowania:
20 min.
Czas gotowania:
1 godz.
Łączny czas:
1 godz. 20 min
Ilość porcji:
4-6
Stopień trudności:
łatwe
Typ kuchni:
Międzynarodowa
Zupa pieczarkowa z ziemniakami i śmietaną to prosta i delikatna zupa, której smak możemy podkreślić odrobiną soku z cytryny i solidną porcją natki pietruszki. Ja zawsze dodaję 18% śmietany. Poniższy przepis zakłada, że mamy gotowy rosół lub bulion (ewentualnie z kostki). Ja miałam aromatyczny rosół wołowo-drobiowy, który okazał się bazą idealną – tutaj znajdziecie przepis na bulion idealny. Jeśli jednak marzy się Wam szybka zupa możecie użyć kostek rosołowych – pieczarki smażone z cebulą będą mocną bazą smakową. Ja użyłam ziemniaków, ale makaron też będzie pasował.
Zupa pieczarkowa ze śmietaną – składniki
- około 1 litr bulionu mięsno – warzywny czyli np. 1 udo z kurczaka i włoszczyzna
- 300 gramów pieczarek
- 1 średnia cebula
- 4 – 5 ziemniaków (może też być makaron, ale gotowany osobno)
- solidna garść posiekanej natki pietruszki
- 4 łyżki kwaśnej śmietany 18%
- sól i pieprz
- sok z 1/4 cytryny lub odrobina octu
- łyżka masła do smażenia cebuli z pieczarkami
Zupa pieczarkowa z cebulą i śmietaną – przepis
- Cebulę drobno posiekać i wrzucić na łyżkę rozgrzanego na patelni masła, po 5 minutach dodać pokrojone w cienkie plastry pieczarki – doprawić solą i pieprzem – smażyć do miękkości pieczarek.
- Obrać i pokroić w kostkę ziemniaki, następnie wrzucić je do bulionu razem z pieczarkami i cebulą – gotować do miękkości.
- W zupie można zostawić marchewkę jeśli użyliście jej do bulionu, ale ja się jej pozbyłam.
- Gdy ziemniaki będą miękkie i wszystkie smaki się połączą – należy zdjąć pieczarkową z gazu i dodać kilka łyżek kwaśnej śmietany, sok z cytryny, doprawić finalnie solą i pieprzem oraz oprószyć sporą ilością natki pietruszki.
- Jeśli nie chce się Wam walczyć z obieraniem ziemniaków – ugotujcie osobno swój ulubiony makaron i dodajcie go do zupy pod sam koniec gotowania, jeśli macie dużą ilość zupy – i nie zjecie jej od razu radzę dodawać makaron każdemu na talerz tuż przed podaniem.
- Zupę podawać z chlebem lub bułką. Prosta, lekka i pyszna.