Chowder z kukurydzą i boczkiem
Czas przygotowania:
15 min
Czas gotowania:
45 min.
Łączny czas:
1 godz.
Ilość porcji:
6
Stopień trudności:
łatwe
Typ kuchni:
Anglosaska
Chowder to kremowa, gęsta i aksamitna zupa, która przyjemnie nasyci niejednego łasucha. Krem z kukurydzy z odrobiną prażonego boczku, aromatycznym szczypiorem i opcjonalnie dodatkiem sera to świetna propozycja na jesienną, rozgrzewającą zupę, którą przygotujecie w mniej niż godzinę.
Chowder ze świeżej kukurydzy – składniki
- 2 średnie cebule
- kawałek pora
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki masła
- 2 łyżki mąki
- 3 ziemniaki
- 3 kolby dojrzałej kukurydzy
- 1,5 litra bulionu warzywnego lub z kurczaka (opcjonalnie z kostki)
- śmietana 30% około 100 ml
- słodka papryka w proszku
- szczypta lubczyku
- odrobina kurkumy – dla podkreślenia koloru
- sól
- pieprz
- szczypior
- kilka plastrów boczków – z patelni lub piekarnika (mają być chrupiące)
Chowder kukurydziany – przepis
- Cebulę i pora posiekać, czosnek pokroić w plastry, zeszklić warzywa na maśle (najlepiej od razu w garnku, w którym będziecie gotować zupę). Oprószyć warzywa mąką i całość ponownie zrumienić.
- Zalać bulionem (należy oczywiście w razie potrzeby zwiększyć lub zmniejszyć ilość bulionu – każdy lubi nieco inną gęstość zupy), gdy się zagotuje wrzucić ziemniaki pokrojone w kostkę, po około 15 minutach (gdy ziemniaki zmiękną) dodać ziarna kukurydzy – ja odcinam je nożem z kolby.
- W międzyczasie zgrillować lub podpiec plastry boczku w piekarniku.
- Zupę doprawić do smaku kurkumą, solą, pieprzem i słodką papryką oraz lubczykiem, zagęścić śmietaną (można zmiksować 1/3 zupy i warzyw i dolać ponownie do garnka – dzięki temu uzyskamy idealnie kremową konsystencję zupy).
- Posypać obficie szczypiorem i chrupiącymi kawałkami boczku – podawać z grzankami. Dla mega głodomorów proponuję podsypać odrobiną żółtego sera.